BiH
0

Različiti stavovi SNSD-a i PDP-a o reviziji privatizacije u Republici Srpskoj

FENA
Rasprava o reviziji privatizacije u Republici Srpskoj, koja je u toku u Narodnoj skupštini RS-a, pokazala je različite stavove dvaju vladajućih stranaka, SNSD-a i PDP-a, o tom pitanju.

Tokom dosadašnje rasprave PDP-e je svoje kritike uputio na rad, odnosno, kako tvrde, ne rad Komije za reviziju privatizacije, uz zahtjev za smjenu njenog predsjednika Borislava Bijelića, a sličan stav iznijeli su i poslanici SDS-a.

S druge strane, podršku predsjedniku Komisije za reviziju privatizacije Borislavu Bijeliću dali su poslanici SNSD-a.

Poslanik PDP-a Dragan Mikrević naveo je da Komisija loše uradila svoj posao, te nije sprovela jednu dobru ideju revizije privatizacije u RS-u.

On je u svojoj raspravi osporio mogućnost da je Komisija mogla, nakon šest godina, da provede reviziju privatizacije Kristal i Banjalučke banke, te pozvao Vladu RS-a da reagira prema toj komisiji, navodeći da ona ne zaslužuje da troši državni novac.

PDP-e zamjera Bijeliću da je bio u sukobu interesa, jer je bio član uprave jednog PIF-a, kao i jednog preduzeća, da je Komisija netraspartna u radu, a zamjerku su, između ostalog, dali i na to što nije raskinut niti jedan ugovor o privatizaciji.

Poslanici SNSD-a su, tokom diskusije, dali podršku radu Komisije, navodeći pozitivne detalje navedene u izvještaju o njenom radu, uz stav da ona treba da nastavi da tako radi i u narednom periodu.

Poslanik SNSD-a Miladin Jovičić je rekao da je nepotrebna ovakva rasprava i da treba prepustiti nadležnim organima da rade po izvještajima koje je pripremila Komisija.

Predsjednik Komisije za reviziju privatizacije preduzeća i banaka RS-a Borislav Bijelić izjavio je, podnoseći izvještaj o radu pred Narodnom skupštinom RS-a, da je Komisija za 72 predmeta iznašla osnov sumnje da je riječ o organiziranom namještanju licitacije sa elementima nanošenja štete javnom interesu i proslijedila ih na procesuiranje Specijalnom tužilaštvu RS-a.

Bijelić je rekao da prema informacijama koje ima, proces istražnih radnji po tim predmetima u Specijalnom tužilaštvu, pri samom je kraju.

Rasprava je u toku, a kako je najavljeno, Skupština će sjednicu prekinuti oko 18.00 sati, do kada se neće završiti rasprava o ovoj tački.