{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Različiti stavovi o ustavnim promjenama

F
27.2.2009. u 15:45
0
0
Različiti stavovi o ustavnim promjenama
0
Različiti stavovi o ustavnim promjenama
Rasprava danas u Narodnoj skupštini RS-a o deklaraciji za razgovore o ustavnim promjenama u BiH pokazala je različita gledanja vladajuće većine i opozicije o tom pitanju.
U dosadašnjoj raspravi poslanici SNSD-a podržali su tekst predložene deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS-a, koju je pripremio predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, dok opozicija smatra da RS nema potrebe da otvara razgovore o promjeni Ustava BiH, niti da odstupa od Dejtonskog uređenja BiH.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović smatra da je pozicija RS-a u skladu s Dejtonskim sporazumom čista i potpuno neupitna, a da se eventualni razgovori o ustavnim promjenama u BiH isljučivo mogu voditi u dijelu koji se odnosi na potrebu usklađivanja s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Poslanici opozicije iznijeli su i primjedbe što skupštinskoj raspravi ne prisustvuje Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS-a, koji je uime SNSD-a vodio razgovore o ustavnim promjenama s liderima SDA i HDZ-a, Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem.

Entitetski predsjednik Kuzmanović je, u obraćanju poslanicima prilikom predstavljanja deklaracije, kazao da je potpuno neprihvatljiva bilo kakva podjela RS-a pri ustavnim promjenama u BiH.

On smatra da unutar FBiH može doći do formiranja dviju teritorijalnih jedinica, a predlaže da BiH bude uređena kao složena država, u kojoj je jedna jedinica - RS sa svojim nepromijenjenim teritorijalnim, organizacionim i funkcionalnim statusom, pri čemu su entiteti - jedinice ravnopravne i imaju karakter konstitutivnih dijelova složene državne organizacije BiH.

U tekstu deklaracije, Kuzmanović, između ostalog, predlaže i novo ime za državu BiH, a novi naziv mogao bi biti Savezna Republika BiH, ili Federalna Republika BiH, u skladu s usvojenim modelom državnog uređenja“.

Rasprava o ovoj tački posebne sjednice entitetskog parlamenta bit će nastavljena i večeras.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: