Nove zabrane kretanja
108

Različite mjere za stanovništvo na jednom pedlju BiH: Dobrinja i Istočno Sarajevo

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Istočno Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Građani entiteta Republika Srpska koji su imali bilo kakvih obaveza van njihovog mjesta prebivališta, sve su morali obaviti prije podne s obzirom da je danas tačno u 12 sati stupila nova mjera zabrane kretanja u RS-u. Tako je bilo i stanovnicima Istočnog Sarajeva.
Podsjećanja radi, nova mjera kaže da građani RS-a danas od 12 sati pa sve sutra do 18 sati se ne smiju kretati van njihovog mjesta prebivališta. Ovom mjerom u trajanju od 30 sati nadležni u RS-u nastoje spriječiti širenje koronavirusa.

Na ulicama Istočnog Sarajeva danas se moglo sresti tek nekoliko stanovnika koji su izašli iz svojih domova nakratko prošetati ili svratiti do apoteke i prodavnice po osnovne namirnice.

S obzirom da je Istočno Sarajevo sastavljeno od šest općina, nova mjera zabrane kretanja odnosi se na svaku općinu. Građani ne mogu napuštati teritoriju svoje općine. Na primjer, mještati Istočne Ilidže danas od 12 sati sutra do 18 sati ne mogu otići u Pale ili neku drugu općinu na području Istočnog Sarajeva. U isto vrijeme građani Banja Luke ne mogu otići u Laktaše, Čelinac ili drugu susjednu općinu.

Ono što je apsurdno jeste da je tek stotinjak metara od Istočnog Sarajeva, u naselja Dobrinja na području Federacije BiH građanima dozvoljeno kretanje tokom vikenda, osim u vrijeme policijskog sata od 20 sati uvečer do 5 sati ujutro.

S druge strane, roditelji koji se šeću s djecom ulicama Istočnog Sarajeva ukazuju na još jednu apsurdnost i neusklađenosti mjera entitetskih kriznih štabova. Dok mališani na Dobrinji parkove mogu gledati tek s prozora, njihovi vršnjaci u Istočnom Sarajevu mogu barem prošetati kroz njih.

U kratkom razgovoru prolaznici u Istočnom Sarajevu nisu željeli mnogo komentarisati donesene mjere osim kako će ih poštovati jer ne žele rizikovati da budu kažnjeni visokim novčanim kaznama.