BiH
5

Razgovorom o egzilu i povratku završena konferencija "Regarding Sarajevo"

FENA
Javnim razgovorom o temi “Egzil i povratak: Priče sa donekle dobrim završetkom“ u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine završena je konferencija “Regarding Sarajevo“.

Konferencija, koju su organizovali Njemačka akademija za jezik i književnost i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini od 26. aprila, sadržavala je i panel diskusije, predavanja te javna čitanja i razgovore. Posebni gosti na konferenciji bili su pisci i naučnici, njih više od 80 iz svih krajeva Evrope, koji su u Sarajevo došli kako bi saznali više o gradu, zemlji i kulturi te se susreli s književnicima i naučnicima iz Bosne i Hercegovine.

"Iza nas su četiri dana konstruktivne diskusije i razmjene mišljenja i iskustava. Sretni smo što smo se imali priliku susresti sa našim kolegama iz Bosne i Hercegovine i sigurni smo da nismo pogriješili što smo konferenciju i naše proljetno zasjedanje održali u ovom gradu. Sarajevo je još jednom pokazalo svoju gostoljubivost i sa sobom ćemo u Njemačku ponijeti samo najbolje uspomene", istakao je na kraju konferencije generalni sekretar Njemačke akademije za jezik i književnost Bernd Busch.

Direktorica Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini Charolotte Hermelink zahvalila se Njemačkoj akademiji za jezik i književnost na dolasku u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu te navela da Goethe-Institut nastavio sa svojom misijom spajanja kultura.

"Osjećamo privilegiju što smo imali priliku biti domaćini ovako velikom broju priznatih pisaca i naučnika iz cijele Evrope. Iz njihovih izlaganja i razmišljanja naučili smo mnogo toga o svijetu danas i sigurna sam da nakon četiri konferencijska dana izlazimo bogatiji za nova znanja", rekla je Hermelink te se zahvalila partnerskih organizacijama koje su pomogle organizaciju konferencije.

Održavanje konferencije “Regarding Sarajevo“ podržali su Fondacija S. Fischer, Kulturna fondacija Allianz, Evropska mreža za književnost i knjige TRADUKI, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine te Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.