Ambasador SAD-a u BiH
0

"Razgovorima do rješenja situacije"

SRNA
Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš izrazio je uvjerenje da je poslije razgovora sa političirama iz Republike Srpske u Banjaluci i jedna i druga strana mnogo bolje razumjela stavove drugih i dodao da se nada da će to dovesti do rješenja situacije nastale nakon zahtjeva za poništavanjem skupštinskih zaključaka o prenosu nadležnosti.

Ingliš je ponovio da je zabrinut zbog nedavnog usvajanja ovih zaključaka, navodeći da je netačan broj od 68 prenesenih nadležnosti sa entiteta na državu.

On je istakao da se na nekoliko načina spominju nadležnosti koje su već spomenute i da je u suštini riječ o manje od 20 nadležnosti, te da se u jednom velikom dijelu govori o nelegalno prenesenim nadležnostima, a zapravo je riječ o nadležnostima koje prema Ustavu pripadaju državi.

''Prema tome, ja sam ozbiljno zabrinut zbog toga što se građani u RS pogrešno navode da misle da je država oduzela ove nadležnosti entitetima, a zapravo se radi o nadležnostima koje je država dobila Dejtonskim sporazumom'', rekao je Ingliš za "Nezavisne novine".

On očekuje da će se politička situacija u BiH popraviti, i to tako što će biti omogućeno da u BiH budu provedene reforme koje su potrebne kako bi se ona približila EU i NATO-u.

Ingliš je naglasio da SAD podržavaju transformaciju OHR-a na način kakav će podržati zemlje članice Savjeta za provođenje mira, ali da je za to potrebno ispunjenje određenih uslova.

On smatra da svi politički lideri u BiH treba da shvate da BiH, koja će postati dio EU, može biti samo ona u kojoj se poštuju svi aspekti Dejtonskog sporazuma.

Ingliš je naveo da nastavak prudskog procesa i njegovo proširenje na druge političke lidere zavisi od političke volje, ali da mu ''iskustvo govori da ništa ne traje tako kratko kao politička dobra volja u BiH''.

Odgovarajući na pitanje da li Ustav treba mijenjati kroz paket ili kroz amandmane, Ingliš je naglasio da to potpuno ostaje na rukovodstvu BiH.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na institucije BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio je 25. maja pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću, predsjedniku RS Rajku Kuzmanoviću, te potpredsjednicima Narodne skupštine RS Šefketu Hafizoviću i Nadi Tešanović u kojem navodi da su ti zaključci parlamenta Republike Srpske neprihvatljivi.