Bosanski Brod
0

Razgovori o zagađenju vazduha prouzrokovanim radom Rafinerije

FENA
Rafinerija Bosanski Brod
Rafinerija Bosanski Brod
Na zahtjev Hrvatske danas će u Rafineriji nafte Bosanski Brod bit će održan sastanak o temi modernizacije proizvodnje i smanjenja emisije štetnih gasova u tom preduzeću.

Iz Hrvatske su ponovo uslijedile žalbe zbog, kako se navodi, zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu, prouzrokovanim radom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Najveći problem u Slavonskom Brodu je, smatraju, sumpor-vodonik, koji je direktno vezan za emisije iz brodske Rafinerije.

Iz resornog ministarstva RS-a potvrdili su da će danas, u sjedištu Rafinerije u Bosanskom Brodu, biti održan sastanak predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i rukovodstva Rafinerije s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske.

Delegaciju RS-a predvodit će ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, a bit će prisutni i pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin, direktor Instituta zaštite, ekologije i informatike doc. dr. Predrag Ilić, predstavnik Hidrometeorološkog zavoda RS-a te republički ekološki inspektor.

U delegaciji Vijeća ministara bit će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a hrvatskoj delegaciji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.