BiH
0

Razgovori o tehničkim detaljima Lajčakovog prijedloga za reformu policije

FENA
Tehnički detalji posljednjeg prijedloga za reformu policije u BiH koji je iznio visoki predstavnik Miroslav Lajčak bili su tema današnjih razgovora između predstavnika OHR-a i osam najvećih parlamentarnih stranaka u sjedištu OHR-a u Sarajevu. Da će put do dogovora biti težak pokazuju i obraćanja novinarima stranačkih predstavnika iz RS-a.

Nakon sastanka novinarima su se obratili jedino predstavnici stranaka iz Republike Srpske, koji su bili jedinstveni u stavu da su stranke iz Federacije BiH, posebno SDA i Stranka za BiH, nastojale skrenuti razgovore u drugom pravcu u odnosu kako su bili planirani.

Predstavnik SNSD-a Stanislav Čađo je izjavio da su razgovori vođeni u korektnoj atmosferi, ali da je bilo različitih mišljenja. Kazao je kako je dogovoreno da se razgovori nastave i da se konkretna zapažanja o tim pitanjima na odgovarajući način dostave svim učesnicima.

Naredni sastanak planiran je za utorak u istom sastavu, a dogovoreno je da se stranke do tada očituju prema tri konkretne tačke o kojima se razgovaralo, kazao je predstavnik PDP-a Slobodan Nagradić. Te tačke su karakter Granične policije i nadzornih odbora te buduća baza podataka.

Naveo je da su predstavnici stranaka danas imali priliku upoznati dokumenta drugih stranaka koje su se očitovale o Lajčakovom prijedlogu.

"Što se tiče PDP-a njegov papir je najkraći. On ima jednu suštinsku poruku - za nas nije prihvatljivo rješenje u kojem nema policije RS-a kao institucije RS-a", rekao je Nagradić.

Kazao je kako je razgovor u osnovi tekao na temelju prijedloga iz OHR-a, iako su neke stranke, posebno Stranka za BiH, nastojale da razgovore vrate u period otprije dvije godine i da se ponovo diskutira o dokumentima koji su jednom bili na dnevnom redu, "ali su sada historija".

"Za PDP ti dokumenti nisu više na dnevnom redu. Treba poći od onoga što je aktualno, a PDP i SNSD su već otišli i korak dalje te uputili u parlamentarnu proceduru nacrt zakona koji bi trebao zadovoljiti tri osnovna principa Evropske unije", rekao je Nagradić.

Dodao je kako se sve mora odvijati u granicama Ustava BiH i Ustava RS-a, pa zbog toga ovi razgovori i nisu jednostavni te će se voditi i u narednim mjesecima, ali da ne zna kada će biti kraj ove priče.

Prema predstavniku SDS-a Ognjenu Tadiću, na sastanku je potpuno afirmiran stav ove stranke da je polazište svega Daytonski sporazum i da se van njega ne mogu tražiti rješenja.

Druge stranke iz RS-a također su imale ovaj stav, dok su, naveo je Tadić, stranke iz FBiH nastojale sastanak "obesmisliti i izvitoperiti" kako bi mu se izmijenio karakter koji je zamislio OHR.

-"Nismo postigli nikakvo rješenje. Ovaj sporazum ima oko 400 tačaka, a samo za tri je rečeno da dostavimo primjedbe. Nisam zadovoljan zbog toga što je BiH danas dalja od evropskog puta, ali to nije zbog nas, nego zbog stranaka iz Federacije", izjavio je Tadić.