BiH
0

Razgovori o statusu decertificiranih policajaca

FENA
Rješenje statusa decertificiranih policajaca te mogućnost njihovog ponovnog angažmana u skladu s izjavom Vijeća sigurnosti UN-a bile su teme sastanka premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića, ministra unutrašnjih poslova Željka Mijatovića i predstavnika Udruženja decertificiranih policajaca MUP-a KS-a.

Mirsad Medić, Džemo Muslim, Enes Peštek i Nijaz Zolj informirali su predstavnike vlasti o toku petogodišnje borbe za pravdu i ljudsko dostojanstvo, narušeno odlukom tadašnjeg komesara Međunarodnih policijskih snaga u BiH Svena Frederiksena da im se uruče otkazi.

Naglasili su kako su u tom periodu mnogi od njih bili prisiljeni da se penzionišu, promijene zanimanje ili nađu drugi posao.

Dogovoreno je da se održavaju stalni kontakti s ovim udruženjem kako bi se iznašle mogućnosti za ponovno profesionalno angažiranje 44 decertificirana policajca s područja KS-a.

Kako je poznato, Vijeće sigurnosti UN-a je prihvatilo britanski prijedlog rješenja problema decertificiranih policajaca u BiH, prema kojem će nepravedno decertificrani policajci pod određenim uvjetima ponovo moći aplicirati za poslove u oblasti sigurnosti, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.