BiH i Hrvatska
0

Razgovori o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih nesreća

FENA
Delegacije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske predvođene pomoćnikom ministra za civilnu zaštitu (CZ) Ministarstva sigurnosti BiH Samirom Agićem i direktorom Državne uprave za zaštitu i spašavanje R Hrvatske Damirom Trutom sastale su se danas na llidži kako bi razmotrili mogućnosti saradnje u oblasti zaštite od prirodnih katastrofa.

Razgovarano je o zadacima koje treba realizirati tokom 2008. godine, posebno o provođenju aktivnosti za požarnu sezonu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Sagovornici su se saglasili da je dosadašnja saradnja, koja se zasniva na bilateralnom Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa, bila izuzetno uspješna te da je treba dodatno operacionalizirati i razvijati kako bi se mogla ostvariti u svim aspektima upravljanja u katastrofama.

U skladu sa dogovorom o budućoj saradnji, delegacije su razgovarale o potpisivanju dokumenta Standardni operativni postupak o pružanju pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, kao i potpisivanju Tehničkog sporazuma o upotrebi protivpožarnih zrakoplova u graničnom području.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić i direktor Damir Trut su uime Ministarstva sigurnosti BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske potpisali Zajedničkoj izjavu.

U Zajedničkoj izjavi je naglašeno da se nastavi s radom bilateralnih potkomisija vezanih za specifične teme koje će se redovno sastajati i davati konkretne prijedloge za operacionalizaciju saradnje.

Delegacije će kontinuirano razmjenjivati informacije i podatke između odgovornih tijela s ciljem obavještavanja o mogućim katastrofama prirodnim i tehnološkim te njihovim posljedicama, planiranja zajedničkih preventivnih mjera i aktivnosti koje će se paduzimati u svrhu prevencije prirodnih i drugih nesreća.

Dogovoreno je da se vrši edukacija i obuka osoblja za upravljanje katastrofama, te da se da poticaj saradnji na svim nivoima, posebno kroz organizaciju i provedbu zajedničikih vježbi u oblasti zaštite i spašavanja, saopćeno je.