{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovori o rezultatima regionalne saradnje u oblasti povratka

F
24.7.2007. u 17:13
0
0
Razgovori o rezultatima regionalne saradnje u oblasti povratka
0
Razgovori o rezultatima regionalne saradnje u oblasti povratka
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas je u Sarajevu sa šefom Misije OSCE-a u BiH Douglasom Davidsonom, novim predstavnikom UNHCR-a u BiH Naveedom Hussainom i predstavnikom Evropske komisije u BiH Michaelom Dochertyem razgovarao o rezultatima unutar procesa regionalne saradnje u oblasti višesmjernog povratka raseljenih osoba i izbjeglica.
Projekt regionalne saradnje, popularno nazvan 3x3, pokrenut je prije dvije godine potpisivanjem "Sarajevske deklaracije“ kojom su se tri zemlje (Hrvatska, Srbija i BiH) obavezale zajednički raditi na rješavanju izbjegličkih i raseljeničkih pitanja u regionu.

Nakon osamostaljenja, Crna Gora postala je dio ovog procesa koji se danas zove 3x4. Veliku podršku procesu daju OSCE, Evropska komisija i UNHCR i današnji sastanak bio je dobra prilika da se analiziraju rezultati i utvrdi način kako unaprijediti ovaj proces.

Predstavnici tri međunarodne organizacije jedinstveni su u ocjeni da je BiH učinila sve na političkom i tehničkom nivou da se ovaj važni proces nesmetano odvija. S druge strane, predstavnici ovih organizacija preuzeli su obavezu nastaviti rad na rješavanju otvorenih pitanja u regionu, a sve radi pripreme ministarskog sastanka na kojem bi trebale biti usvojene konačne "mape puta“ za svaku zemlju posebno i "zajednička provedbena matrica“, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: