{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovori o rezultatima regionalne saradnje u oblasti povratka

F
24.7.2007. u 17:13
0
0
Razgovori o rezultatima regionalne saradnje u oblasti povratka
0
Razgovori o rezultatima regionalne saradnje u oblasti povratka
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas je u Sarajevu sa šefom Misije OSCE-a u BiH Douglasom Davidsonom, novim predstavnikom UNHCR-a u BiH Naveedom Hussainom i predstavnikom Evropske komisije u BiH Michaelom Dochertyem razgovarao o rezultatima unutar procesa regionalne saradnje u oblasti višesmjernog povratka raseljenih osoba i izbjeglica.
Projekt regionalne saradnje, popularno nazvan 3x3, pokrenut je prije dvije godine potpisivanjem "Sarajevske deklaracije“ kojom su se tri zemlje (Hrvatska, Srbija i BiH) obavezale zajednički raditi na rješavanju izbjegličkih i raseljeničkih pitanja u regionu.

Nakon osamostaljenja, Crna Gora postala je dio ovog procesa koji se danas zove 3x4. Veliku podršku procesu daju OSCE, Evropska komisija i UNHCR i današnji sastanak bio je dobra prilika da se analiziraju rezultati i utvrdi način kako unaprijediti ovaj proces.

Predstavnici tri međunarodne organizacije jedinstveni su u ocjeni da je BiH učinila sve na političkom i tehničkom nivou da se ovaj važni proces nesmetano odvija. S druge strane, predstavnici ovih organizacija preuzeli su obavezu nastaviti rad na rješavanju otvorenih pitanja u regionu, a sve radi pripreme ministarskog sastanka na kojem bi trebale biti usvojene konačne "mape puta“ za svaku zemlju posebno i "zajednička provedbena matrica“, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: