{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovori o razvoju transplantacione medicine

F
26.1.2009. u 19:14
0
0
Razgovori o razvoju transplantacione medicine
0
Razgovori o razvoju transplantacione medicine
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić danas je razgovarao sa delegacijom donorske mreže BiH o razvoju transplantacione medicine u RS-u.
Na sastanku je dogovoreno da će se formirati entitetske liste potencijalnih primatelja putem saradnje na cijeloj teritoriji BiH, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Potvrđeno je i da će do kraja maja ove godine biti usvojen zakon o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskih organa i tkiva čime će biti stvoreni i zakonski preduslovi za primjenu transplantacijske medicine u RS-u.

Naglašeno je da su u toku aktivnosti za stvaranje uslova u Kliničkom centru Banja Luka u pogledu adekvatnog prostora, opreme i kadrova.

Planirana tipizacija tkiva vršit će se u saradnji sa postojećom laboratorijom za DNK analizu, dok se provođenje seroloških pretraga za transfuziju i transplantaciju planira u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS-a.

Na sastanku je naglašeno da je u toku i donošenje podzakonskih akata koji će detaljnije definirati postupke cjelokupnog procesa transplantacije.

Predstavnici donorske mreže upoznali su ministra da su u planu aktivnosti donorske mreže BiH sa posebnim naglaskom na postmortalno darivanje organa i edukaciju medicinskog osoblja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: