{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovori o pograničnim pitanjima BiH i Crne Gore

F
4.12.2008. u 12:53
0
0
Razgovori o pograničnim pitanjima BiH i Crne Gore
0
Razgovori o pograničnim pitanjima BiH i Crne Gore
Prva sjednica Državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom BiH i Komisije za određivanje graničnih prijelaza i utvrđivanje režima pograničnog saobraćaja Crne Gore održana je u srijedu u Podgorici.
Delegaciju Crne Gore predvodio je predsjednik Komisije Milan Paunović, saopćeno je u četvrtak iz kabineta zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića koji je predvodio bh. delegaciju.

Teme sjednice su bile razmatranje statusa graničnih prijelaza između Crne Gore i BiH, kao i sporazuma o pograničnom prometu između dvije države, mogućnosti otvaranja i izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza "Sitnica – Zupci", zatim zaprečavanju puteva pogodnih za ilegalni prelazak državne granice, te pripreme i implementacija ostalih sporazuma i protokola u skladu s Bečkom konvencijom o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Na sjednici je formirana zajednička ekspertna grupa za pripremu nacrta sporazuma o određivanju graničnih prijelaza i dogovoreno je sagledavanje mogućnosti otvaranja zajedničkog graničnog prijelaza "Sitnica–Zupci"‚ a prema inicijativi parlamentarnih delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine od 11. juna ove godine, s ciljem pojednostavljenja graničnog prometa.

Dogovoreno je da ova zajednička ekspertna grupa predloži plan i utvrdi dinamiku zaprečavanja puteva između Crne Gore i BiH, koji su pogodni za ilegalni prelazak državne granice, što je od posebnog značaja i preduvjet za usmjeravanje ljudi i roba isključivo preko graničnih prijelaza, a time i postizanja neophodne razine sigurnosti granica, kao dijela ukupnog sigurnosnog sustava i BiH i Crne Gore.

Postignuta je načelna suglasnost o graničnim prijelazima za međunarodni drumski, robni i putnički promet kao i za pogranični promet, u cilju ustanovljavanja pravnog osnova za funkcioniranje postojećih graničnih prijelaza i eventualno, za otvaranje novih graničnih prijelaza, posebno u pograničnom prometu.

Također je dogovoreno da 12. decembrae predstavnici nadležnih organa Crne Gore i Bosne i Hercegovine započnu usaglašavanje tekstova nacrta provedbenih akata, odnosno Protokola o provođenju mješovitih patrola uz zajedničku državnu granicu i granične kontrole na zajedničkim graničnim prijelazima između dvije zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: