Četvrti dan u New Yorku
0

Razgovori o neophodnim reformama u BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić započeo je četvrti dan boravka u New Yorku sastankom sa Madeline Albright, bivšim Državnim sekretarom SAD-a.

Dr. Silajdžić i dr. Albright su se fokusirali na aktuelnu situaciju u našoj zemlji, pogotovo u vezi sa neophodnim reformama. Dr. Albright je izrazila punu podršku demokratskoj i multietničnoj Bosni i Hercegovini, te predsjedavajućeg Silajdžića upoznala sa svojom namjerom da posjeti Sarajevo nakon američkih izbora, izrazivši želju za ponovni susret tom prilikom.

Tokom sastanka sa premijerom Kuvajta, šeikom Naserom Al Mohammad Al-Ahmad Al-Sabahom, predsjedavajući Silajdžić se zahvalio na podršci koju Kuvajt pruža Bosni i Hercegovini, posebno na ekonomskom polju. Dr. Silajdžić se posebno osvrnuo na kuvajtsku investiciju za gradnju zaobilaznice kod Zenice na autoputu koridora 5C. Premijer Al-Sabah je istakao da će Kuvajt uvijek podržavati Bosnu i Hercegovinu, te naglasio važnost saradnje privatnog sektora dvije zemlje. Premijer Kuvajta je pozvao dr. Silajdžića da nastavi podsticati naše privrednike da sarađuju sa kuvajtskim firmama, te obećao svoju punu podršku takvim naporima.

Predsjedavajući Silajdžić je rekao da će u oktobru posjetiti Kuvajt sa delegacijom bh privrednika, dok je premijer Kuvajta naglasio da se raduje posjeti Bosni i Hercegovini na proljeće iduće godine.

Na inicijativu Američko-Jevrejskog komiteta, predsjedavajući Silajdžić sastao se sa delegacijom ovog komiteta, na čelu sa Andrew Bauerom i Herbertom Blockom. Predstavnici Komiteta su istakli svoje zalaganje za poštivanje principa međunarodnog prava, te potvrdili, svoju predanost za, kako su rekli, nastavak podrške ideji istinski multietničke Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Silajdžić se zahvalio komitetu na dosadašnjoj pomoći Bosni i Hercegovini, te istakao da je upravo jevrejska zajednica internacionalizirala BiH, našavši utočište u našoj zemlji prije više od pet stoljeća, doprinoseći time jedinstvenoj multietničnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Silajdžić prisustvovao je i okruglom stolu “Obrazovanje i zdravstvo” u okviru sastanka na visokoj razini koji je posvećen ispunjavanju milenijskih razvojnih ciljeva. Poseban akcent o ovoj temi, o kojoj su, između ostalih, govorili zvaničnici SAD-a i lider grupe U2 Bono Vox, stavljen je na značaj jednakog pristupa obrazovnim i zdravstvenim kapacitetima neke zemlje.

Predsjedavajući Silajdžić danas se na marginama Generalne skupštine UN-a sastao sa Generalnim direktorom UNESCO-a Koichirom Matsuurom, predsjednikom Turske Abdullahom Gülom, te sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom.

Bosna i Hercegovina je tokom današnjeg dana ostvarila značajan napredak u vezi sa svojom kandidaturom za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.