BiH
0

Razgovori Milorada Dodika u Moskvi

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, koji se nalazi u zvaničnoj radnoj posjeti Moskvi, danas se sastao sa opunomoćenim predstavnikom predsjednika Ruske Federacije za centralni federalni okrug Georgijem Sergejevičem Poltavčenkom.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, a naglasak je stavljen na mogućnost ekonomske saradnje između privrednih subjekata iz RS-a i Ruske Federacije, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Zajednički je izražena volja za pokretanjem značajnije privredne aktivnosti, prevashodno u oblasti energetike, te konstatovano da uspješna realizacije projekta "Rafinerije nafte“ u Bosanskom Brodu, predstavlja ohrabrenje za proširenje saradnje i na drugim strateškim projektima.

U tom smislu, posebno je istaknuto značajno interesovanje ruske državne kompanije za proizvodnju električne energije "Interaoes“ sa "Elektroprivredom RS-a“.

U posjeti Moskvi, sa predsjednikom Vlade RS-a, nalazi se i ministar privrede, energetike i razvoja Slobodan Puhalac, a danas su se sastali i sa rukovodstvom kompanije "Zarubežnjeft“. Tom prilikom su usaglašeni svi detalji u vezi sa nastavkom uspješne implementacije ugovora o privatizaciji naftne industrije RS-a.

Ruski partneri informirali su delegaciju Vlade da će uskoro biti postignut projektovan kapacitet stare proizvodne linije u brodskoj Rafineriji, a da je već postignut projektovani kvalitet proizvoda.

Početkom februara, Rafinerija će početi s proizvodnjom eurodizela, do aprila će biti dostignuti euro 3 i euro 4 standardi za benzine, a u maju se najavljuje i početak proizvodnje bitumena.

U toku su intenzivne pripreme za početak rekonstrukcije nove proizvodne linije u Rafineriji, u šta će biti uloženo više od 120 miliona evra, a puštanje u rad predviđeno je krajem 2010. godine.

Ruski partneri pripremaju i investicije u infrastrukturu, obezbjeđivanje plovnosti rijeke Save, te izgradnju pristaništa, produktovoda i terminala.

Obezbijeđena su i sredstva za rekonstrukciju benzinskih pumpi, koja će početi u februaru 2009. godine.

U Rafineriji ulja u Modriči najavljen je završetak linije za prečišćavanje baznih ulja, u prvoj polovini naredne godine, a u pripremi je projekat rekonstrukcije i modernizacije Rafinerije.

Dodik je istakao da je činjenica da se naftni derivati iz Bosanskog Broda već nalaze u slobodnoj prodaji na tržištu najbolja potvrda uspjeha ovog projekta i da će nastavak realizacije ugovora donijeti još značajnije rezultate.

Sutra, posljednjeg dana posjete Moskvi, predsjednik Vlade sastat će se i sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.