BiH
0

Razgovori između BiH i Njemačke o nastavku tehničke i finansijske saradnje

Sarajevo-x.com
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH 28. aprila 2009. godine su održani pripremni razgovori delegacija BiH i SR Njemacke o nastavku tehničke i finansijske saradnje u 2009.godini.

Delegaciju BiH je predvodio šef Odsjeka za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju MVP-a Šefik Fadžan a delegaciju SR Njemačke, dr.Rolf Lerh, predstavnik Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju sa inostranstvom. Međudržavni razgovori na nivou Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o nastavku tehničke i finansijske saradnje redovno se održavaju dva puta godišnje, a sastoje se iz pripremnog razgovora, koji se održava u proljeće, i završnog razgovora, koji se održava u jesen, na kojem se potpisuje Memorandum o razgovorima delegacija u cilju realizacije prihvaćenih projekata.

Učesnike je, u uvodnom govoru, pozdravio pomoćnik ministra za multilateralne poslove MVP-a Branimir Mandić i upoznao ih sa sadasnjim prioritetima vanjske politike BiH. Naročito je istakao evropske integracije, nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti OUN-a, članstvo u NATO i ekonomski razvitak, kao jedan od konstantnih ciljeva Bosne i Hercegovine.

Liberalizacija viznog režima za bh. građane je istaknuta kao važan uvjet za unapređenje ekonomskih aktivnosti naše zemlje. Zahvalio je za pomoć koju je SR Njemačka pružila Bosni i Hercegovini u proteklom periodu. Ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt je, u svom uvodnom govoru, istakao da je BiH ostvarila napredak i do sada ispunila 147 uvjeta Mape puta, te izrazio nadu da će uskoro ispuniti i preostalih 27 uvjeta, što bi u konačnici značilo oslobađanje bh. građana od viznog režima za zemlje EU.

Ambasador Schmidt je izrazio zadovoljstvo što su u bh. delegaciji i predstavnici ministarstava oba entiteta i Distrikta Brčko, naglasivši da se odobrena sredstva trebaju što prije implementirati. Izrazio je optimizam u uspjesnu realizaciju projekata, naglasivši da je danas potpisan Ugovor o reprogramiranju duga II, s kojim prestaje obaveza kamata na iznos glavnice ranijeg duga. Predstavnik Saveznog ministarstva za ekomosku saradnju i razvoj Njemačke Lerch je izrazio nadu da će se administrativne projektne procedure u našoj zemlji pojednostaviti, što bi u mnogome ubrzalo proces implementacije dogovorenih programa saradnje i doprinijelo ublazavanju posljedica ekonomske krize.

Obje delegacije su konstatovale da je dosadašnja bilateralna tehnička i finansijska saradnja bila veoma korisna i da se konstantno unapređuje.

Na razgovorima je usaglašeno da ministarstva BiH, oba entiteta, kao i Distrikta Brčko, trebaju u pisanoj formi dostaviti prijedloge prioritetnih projekata za koje potražuju finansijska sredstva Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu, putem MVP, najkasnije do kraja juna. Dogovoreno je da se završni razgovori održe početkom oktobra, stoji u saoštenju Službe za odnose s javnošću MVP-a.