Vijeće ministara EU-a
0

Razgovor o ubrzanju reformi u BiH i ostanku EUFOR-a

FTV / Sarajevo-x.com
U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se održava sastanak Vijeća za opće i vanjske poslove. Tom prilikom uz ministre vanjskih poslova zemalja članica okupit će se i ministri odbrane i ministri zadužene za razvoj.

U ponedjeljak će se najprije odvojeno sastati šefovi diplomatija i ministri obrane. Zatim slijedi zajednički sastanak ministara vanjskih poslova i odbrane, na kojem će se, između ostalog, razgovarati o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da će Evropska unija uputiti snažne kritike i upozorenje čelnicima u BiH zbog neprovođenja reformi koje traži Bruxelles. Također se očekuje da će ministri zbog obnovljenih napetosti u BiH odlučiti zadržati 2.500 vojnika EUFOR-a, iako je ranije bilo predviđeno njihovo povlačenje.

Na sastanku ministara odbrane EU-a 1. oktobra većina ministara je ocijenila da je misija na sigurnosnom planu izvršena i zauzela se za postepeno i potpuno povlačenje EUFOR-a, koju bi zamijenila nova vojno-civilna misija. Ministri će razgovarati i o prijedlogu strategije EU-a prema BiH, koji su pripremili visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

U tom prijedlogu izdvaja se nakana zatvaranja Ureda visokog predstavnika za BiH, a dio njegovih ovlasti preuzeo bi Ured posebnog predstavnika EU-a. Solana i Rehn sugeriraju da EUSR ne bi treba imati sve ovlasti koje ima sadašnji OHR, jer se time ne može osigurati provedba reformi za koje odgovornost moraju preuzeti lokalni političari u BiH.

U utorak će se ministrima vanjskih poslova i odbrane pridružiti ministri zaduženi za razvoj, a na dnevnom redu su sigurnost hrane, pripreme za konferenciju o finansiranju razvoja, regionalnoj integraciji i zaključivanju ekonomskih partnerskih sporazuma s trećim zemljama.