BiH - Njemačka
0

Razgovor o razvojno-političkoj saradnji

FENA
Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne odnose Branimir Mandić predvodio je danas delegaciju Vijeća ministara BiH na pripremnim razgovorima o razvojno-političkoj saradnji u ovoj godini s delegacijom Vlade Savezne Republike Njemačke, koju je predvodio povjerenik Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke Rolf Lerch.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji tekućih i planiranju novih projekata, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Delegaciju BiH činili su predstavnici ministarstava BiH, oba entiteta i Brčko Distrikta, a u delegaciji Njemačke, osim predstavnika Saveznog ministarstva Njemačke za ekonomsku saradnju bili su i predstavnici Kreditne ustanove za obnovu (KfW), predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu predvođeni ambasadorom Joachim Schmidtom.

Ovogodišnji pripremni razgovori predstavljaju nastavak razgovora iz prethodnih godina. Trenutno su po osnovu ove saradnje s Njemačkom u implementaciji projekti u ukupnom iznosu od oko 175 miliona eura.

Pored toga, oko 250 milona eura rezervirano je ranije za projekte u okviru razvojno-tehničke saradnje, ali još nisu potpisani ugovori za njihovu realizaciju.

Prijedlozi novih projekata obuhvataju područja demokratije, civilnog društva i javne uprave, poboljšanje infrastrukture u oblastima pitke vode, menadžmenta vode, uklanjanja otpadnih voda i druge mjere komunalne infrastrukture, kao i energetske efikasnosti i obnovljiive energije, privredne reforme i izgradnje tržišne ekonomije kroz podršku privrednom zakonodavstvu, unapređenje malih i srednjih preduzeća te razvoj finansijskog sektora.

Postignut je visok stepen saglasnosti svih učesnika oko prioriteta i načina buduće saradnje.

Predstavnici delegacije Njemačke su istaknuli da u više od deset godina saradnje iz ove oblasti u BiH imaju jako dobre partnere, te da se implementacija svih potpisanih ugovora i projekata realizira odlično.