Susret Špirić-Ibišević
0

Razgovor o projektu Investicione banke JI Evrope

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju Hidu Biščevića.

Špirić je pokrenuo incijativu za osnivanjem Investicione banke jugoistočne Evrope te o realizaciji tog projekta razgovarao s Biščevićem, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

On je ukazao da postoji više razloga koji ukazuju na potrebu za osnivanjem Investicione banke jugoistočne Evrope. Podsjetio je da su sve evropske tranzicione zemlje aktivno uključene u rad multinacionalnih razvojnih i/ili finansijskih institucija, izuzev nekih zemalja zapadnog Balkana (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora).

Izuzetak je Albanija, koja je uključena u najmlađu od tih institucija, Crnomorsku trgovačku i razvojnu banku (BSTDB), koja je počela s radom 1999. godine i u kojoj su članice uglavnom istočnoevropske tranzicione zemlje.

Centralnoevropske tranzicione zemlje uključene su u Evropsku investicionu banku, kao i baltičke zemlje koje su pored toga uključene u Nordijsku investicionu banku.

Špirić smatra da zemlje jugoistočne Evrope, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, trebaju jednu subregionalnu finansijsku instituciju, čiji bi zadatak bio finansiranje specifičnih regionalnih i nacionalnih projekata nedovoljno podržanih iz postojećih javnih i privatnih izvora.

Imajući u vidu ekonomske izazove s kojim se suočavaju zemlje ovog regiona, kao i najavu opredjeljenja Evropske komisije da će u novoj strategiji za zemlje jugoistočne Evrope ekonomski razvoj i regionalna saradnja kroz zajedničke projekte biti prioriteti, Špirić je ocijenio da je sada pravo vrijeme za takvu inicijativu.

Misija Investicione banke jugoistočne Evrope bila bi fokusirana na unapređenje konkurentnosti regiona na putu ispunjenja kopenhagenških kriterijuma za članstvo u EU.

Banka bi pri tome bila uspostavljena na zdravim bankarskim principima.

Na sastanku je elaborirana ova inicijativa koja je u formi nacrta uručena generalnom sekretaru Biščeviću.

On je izrazio zainteresiranost Vijeća za regionalnu saradnju za osiguranje podrške projektu osnivanja Investicione banke jugoistočne Evrope.