FBiH
0

Razgovor o mirovinskoj reformi

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je danas s predstavnicima Međunarodne organizacije rada (ILO) Kenichijem Hiroseom te višim specijalistom za pitanja socijalnog osiguranja i konsultantom te organizacije Tineom Stanovnikom o toku mirovinske reforme u FBiH.

Iz kabineta ministra rada i socijalne politike FBiH saopćeno je da je dokument "Strategija reforme mirovinskog osiguranja“ Parlament FBiH razmatrao i uputio na javnu raspravu koja je okončana početkom ljeta. Sada se sumiraju mišljenja i prijedlozi iz rasprave.

Ministar Jelečević je ukazao da se razmatranje reforme mirovinskog osiguranja ne može odvojiti od ukupnih reformi u društvu, osobito u socijalnom sektoru, koji je bremenit zahtjevima za realiziranje stečenih prava koji nemaju realno pokriće u budžetu.

S druge strane visoke stope doprinosa destimulativne su za razvoj poslovanja i jedan od generatora rada "na crno“, pa se punjenje fondova socijalnog osiguranja ograničava na relativno malu osnovicu postojećih obveznika.

Ipak u takvoj situaciji održava se financijska stabilnost isplata mirovina. Dodatno opterećenje mirovinskom sistemu i osnovici s koje treba krenuti reforma sada su i rješenja prijevremenog umirovljenja kategorija stanovništva koje još može biti radno aktivno.

Predstavnici ILO-a izrazili su spremnost da pruže pomoć u izradi operativnih rješenja mirovinskog sistema kada se Parlament FBiH opredijeli za pravce reforme o čemu će se razgovori voditi na nivou eksperata, saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.