Susret Alkalaj - Moussa
0

Razgovor o krizi na Bliskom istoku i u BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, tokom prvog dana zvanične posjete Arapskoj Republici Egipat, sastao se u nedjelju u Kairu sa generalnim sekretarom Arapske lige Amr Moussaom.

Ministar Alkalaj i generalni sekretar Moussa su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u svijetu s posebnim akcentom na situaciju u Bosni i Hercegovini i u regionu Bliskog istoka.

Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika o toku reformskih procesa u našoj državi te s našim vanjskopolitičkim prioritetima u narednoj godini.

Obostrano je izražena spremnost za unapređenjem saradnje između Bosne i Hercegovine i Arapske lige, kako u direktnim kontaktima, tako i na multialteralnom planu u okviru međunarodnih organizacija i tijela, posebno u okviru sistema Organizacije Ujedinjenih nacija i Unije za Mediteran.

Razgovarajući o novonastaloj situaciji u pojasu Gaze, sagovornici su izrazili očekivanja za hitnim prekidom vatre i sprječavanjem dalje eskalacije sukoba i stradanja civilnog stanovništva, te istakli neophodnost obnavljanja dijaloga na Bliskom istoku u cilju rješavanja otvorenih pitanja mirnim putem, saopćeno je iz MVP-a BiH.