|

Razgovor o evropskoj perspektivi BiH

Razgovor o evropskoj perspektivi BiH
0
F
FENA
13.11.2008. u 17:44
1
komentara
0

dijeljenja
Razgovor o evropskoj perspektivi BiH
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić razgovarao je danas u Berlinu s Gernotom Erlerom, ministrom inostranih poslova Njemačke, o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
Njemački ministar izrazio je zabrinutost zbog političkih odnosa i retorike u BiH uz očekivanje da će naša zemlja napravi praktičan progres na evropskom putu.

Radojičić je informirao sagovornika o izjavi predsjednika RS-a, Vlade i Skupštine RS-a kojom je pozdravljena nova strategija Evropske unije prema BiH.

Tema razgovora bilo je i ispunjavanje uslova i ciljeva postavljenih od Vijeća za implementaciju mira pri čemu je Radojičić informirao Erlera o postignutom dogovoru tri politička lidera u Odžaku, a njemačka strana je, pozdravljajući dogovor, zatražila brzu praktičnu primjenu kroz institucije BiH.

Zajednički je izražen interes za evropsku perspektivu BiH i za punopravno članstvo nakon ispunjavanja evropskih uslova i standarda.

Radojičić se sastao i s Detlefom Dzembrickim, predsjednikom Grupe za jugoistočnu Evropu u Parlamentu Njemačke i saradnicima, gdje su teme razgovora bile također evropski put BiH, predstojeća sjednica Vijeća za implementaciju mira i dogovor bh. političkih lidera.

U svim susretima izražen je interes za preuzimanje odgovornosti od domaćih institucija i političara i za transformaciju međunarodnog prisustva u BiH, uz asistenciju na evropskom putu, saopćeno je danas iz Narodne skupštine RS-a.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...