Mnogobrojne teme
2

Razgovor Forte i Sattlera: Usvojiti zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju

M. G.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom o projektima iz oblasti zaštite okoliša, energetske efikasnosti te borbi protiv korupcije.

Ovom prilikom Forto je poručio, kako je za ovu Vladu iznimno važno donošenje i usvajanje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo. Time će biti zabranjeno zapošljavanje najbliže rodbine izabranih i imenovanih dužnosnika, jer je kao što je poznato, veći broj bliskih članova porodica istih zapošljavano unutar javnog sektora.

Forto je upoznao ambasadora Sattlera i da Vlada KS planira donijeti novi zakon o saobraćaju i formirati agenciju za javni prijevoz, uz definisanje standarda u javnom prijevozu, uključujući i ekološke.

"Namjera nam je da u saobraćaju imamo električne autobuse, te da sistemski pristupimo transformaciji javnog prijevoza koja bi trebala biti okončana u naredne dvije godine", najavio je Forto.

Dodao je kako uskoro stiže 25 novih, niskopodnih trolejbusa, za koje će Kanton platiti oko 14 miliona eura, a kupovina se finansira zajmom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"I rekonstrukcija tramvajskih šina planirana je za proljeće, kao i uvođenje nove trolejbuske linije prema Vogošći, koja je postojala prije rata. Budžet je ogledalo politike ove vlade, planiramo vratiti novac kroz poticaje i subvencije u privatni sektor, jer je to naša odgovornost", dodao je Forto.

Na sastanku je poseban akcent stavljen na zaštitu okoliša i čist zrak. Jedan od značajnijih projekata u tom pravcu je utopljavanje kuća i zgrada, što će omogućiti ne samo manju potrošnju energije, nego će i naš grad biti ljepši, a zrak čistiji.

Ambasador Sattler je naglasio da je Evropska unija spremna podržati mjere ka efikasnijoj borbi protiv zagađenja zraka.

"Planiramo otvaranje prostorija EU Info centra ove godine u prizemlju zgrade u ulici Maršala Tita 62 kod Vječne vatre kao novog mjesta okupljanja za mlade i civilno društvo", dodao je Sattler.

Tema razgovora bili su i planovi izgradnje biciklističke staze od općine Stari Grad do Pala.