BiH
0

Razbijena međunarodna kriminalna grupa

FENA
Predstavnici Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Policije i EUPM-a saopćili su na današnjoj pres-konferenciji u Tužilaštvu BiH u Sarajevu da je jučer uhapšeno nekoliko osoba na širem području Sarajeva, članova međunarodne organizirane kriminalne grupe koja već duže trguje drogama, prvenstveno heroinom, ali i drugim opojnim sredstvima. Akcija se nastavlja i danas. Očekuje se još hapšenja.

U koordiniranoj akciji Tužilaštva BiH koje je vodilo višemjesečnu istragu protiv ove grupe osoba s područja BiH, Srbije i Hrvatske, SIPA-e i policije Kantona Sarajevo jučer su na širem području Sarajeva izvršeni pretresi na 10 lokacija i uhapšeno devet osoba.

To su: Enis Hajdarević, Almir Šaljić, Amir Guđević, Emir Kaknjašević, Edin Poturović Softa, Samir Bibić, Samir Palo, Ismet Gracan, Fuad Čolpa koji je pušten nakon što je dao izjavu u prostorijama SIPA-e.

Četiri od ove osobe su državljani Srbije, a ostali su državljani BiH. Neki od njih imaju i dvojno državljanstvo, Srbije i BiH, a jedna osoba iz ove grupe već izdržava kaznu zbog krivičnih djela i koristila je pogodnosti izlaska iz zatvora tokom vikenda kada se uključivala u ovu kriminalnu akciju, izjavio je na pres-konferenciji Jasmin Gogić, načelnik Regionalnog ureda SIPA-e u Sarajevu.

U okviru predmetne istrage proteklih mjeseci Tužilaštvo BiH je u koordinaciji sa SIPM-om, Tužilaštvom Kantona Sarajevo i Tužilaštvom ZDK-a, odnosno s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova u Sarajevu i Zenici, a radi očuvanja tajnosti istrage koju vodi Tužilaštvo BiH uhapsilo Alena Papića i Adnana Rujanca od kojih je oduzeta značajna količina droga, heroin, speed, kanabis, kokain, i exstasy.

Kako je na pres-konferenciji izjavio Drewa Engela, šef odjela za organizirani kriminal u Tužilaštvu BiH, u proteklim mjesecima trajanja istrage oduzeto je 2,5 kilograma heroina, 100 grama speeda, 10 grama kokaina, 200 grama kanabisa i 51 doza extasya. Ukupna tržišna vrijednost oduzete droge je 250.000 KM, a prilikom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto oko 100.000 KM za koje se sumnja da potječu od nedozvoljene trgovine drogom.

Kako je na pres-konferenciji izjavio Brian Donley, savjetnik u EUPM-u za SIPA-u rezultati ove akcije nisu mali jer je razbijena organizirana međunarodna kriminalna grupa.

U akciji su oduzeti i određena količina vatrenog naoružanja i četiri vozila. Posebnu ulogu u ovoj akciji su zbijanja organiziranog međunarodnog narkokriminala, odnosno prilikom hapšenja organizatora pripadnika ove zločinačke organizacije imala je specijalna jedinica SIPA-e rečeno je na pres-konferenciji.