BiH
0

Razbijena automafija koja je krala vozila u Sarajevu

Dnevni avaz
Pripadnici MUP-a RS u saradnji s MUP-om Kantona Sarajevo i CJB Istočno Sarajevo uhapsili su jučer osam osoba zbog sumnje da se bave organiziranim kriminalom, odnosno krađom automobila, a jučer je trajala potraga i za devetim članom ove grupe, koji je bio nedostupan policiji RS, piše "Dnevni avaz".

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije Specijalnog tužilaštva RS u Banjoj Luci, prema čijem nalogu je i provedena ova akcija.

"Radi se o licima koja su se bavila krađom automobila, prebacivanjem i kasnije iznudom novca od vlasnika ukradenih vozila. Ova krivična djela vršili su na teritoriji Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva", kazao je Mahmut Švraka, zamjenik glavnog specijalnog tužioca RS za "Dnevni avaz".

Policija je pretresla više lokacija i objekata na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Među tim objektima bila je i kuća Stjepana Lazarevića u Lukavici, kao i njegovo preduzeće "Alpina" na Palama. Kako kaže, policija je tražila njegove sinove Savu (24) i Miroslava (23) zbog "teške krađe".

"U pet sati ispratio sam Miroslava u Crnu Goru, jer tamo radi neki posao. Vratio sam se da spavam, ali su oko šest sati počeli zvoniti na vrata, a ispred kuće je bilo petnaestak policijskih vozila sa specijalcima. Pretresili su cijelu kuću i vozila koja su bila u dvorištu. Odnijeli su samo dva mobilna telefona i dvije kartice. Ništa nisu govorili zbog čega konkretno vrše pretres, osim da imaju nalog da privedu djecu. Priveli su Savu, a ja sam odmah zvao Miroslava i on se vratio s puta i javio policiji", rekao je Lazarević za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, iz hotela "Alpina", gdje je također izvršen pretres, nije ništa odneseno.

Portparol MUP-a KS Jusuf Zornić potvrdio je da su, prema nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Specijalnog tužilaštva RS, uhapsili jednu osobu na području grada.

Tužilac Oleg Čavka rekao je za "Dnevni avaz" da MUP KS već nekoliko mjeseci radi na razbijanju automafije te da je "identifikovano više lica koja su uhapšena u zajedničkoj akciji policije i tužilaštava KS i RS". Međutim, zbog značaja akcije nije želio otkriti o kojoj osobi se radi i na kojoj je tačno lokaciji uhapšena. Nezvanično "Dnevni avaz" saznaje da je među uhapšenima i jedan nogometaš Slavije iz Lukavice.

Miodrag Bajić, glavni specijalni tužilac RS, kazao je "Dnevnom avazu" da je jučerašnja akcija pripadnika MUP-a RS i Kantonalnog MUP-a Sarajevo prva u nizu sličnih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala.

"Zadovoljni smo saradnjom koju imamo s MUP-om RS te pomoći koju su nam jučer pružili pripadnici MUP-a KS. Ovo je jedna u nizu akcija koju smo planirali i koje ćemo provesti u narednom periodu", najavljuje Bajić.

Stjepan Lazarević u martu prošle godine je lakše ranjen u ugostiteljskom objektu "Ribnjak", kada je ubijen vlasnik firme RMG Pale Ratomir Spaić i ranjena novinarka BHT-a Svjetlana Topalić. Spajić je bio blizak saradnik optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića, kao i Lazarević.

"U ratu je Radovan bio sa mnom i ja s njim. I zbog toga sam imao milion problema. Ovo nije prvi put da mi pretresaju kuću, već deseti. Ali nikada nisam krivično odgovarao, niti su me zatvarali", rekao je Lazarević za "Dnevni avaz".