BiH
0

Razbijanje predrasuda o slijepim pri upotrebi bijelog štapa

FENA
Sportsko društvo slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo u skladu sa svojim programskim aktivnostima realizirao je danas dio projekta "Razbijanje predrasuda kod građana o slijepim pri upotrebi bijelog štapa u mikro i makroorijentaciji".

Izvođenje projekta počelo je ispred Udruženja slijepih, odakle su slijepi krenuli da bi demostrirali pravilno korištenje bijelog štapa. Planiran je prolazak kroz Vilsonovo šetalište i završetak rute ispred Općine Novo Sarajevo.

Član Upravnog odbora Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS Kenan Kudus, koji je i sam korisnik bijelog štapa, kazao je kako nije baš u potpunosti zadovoljan arhitektonskim rješenjem i barijerama s kojima se susreću korisnici bijelog štapa u KS-u.

Ljudi koji su dolazili iz inostranstva i s nama išli kroz grad rekli su nam da smo heroji ako se možemo snaći u ovakvim arhitektonskim preprekama, kazao je Kudus, dodavši da ipak u zadnje vrijeme postoji napredak a koji se odnosi na postojanje zvučnih semafora, koji su velika pomoć za kretanje slijepih.

Slijepi su odlični sportisti i Sarajevo treba da se ponosi Sporskim društvom slijepih jer smo zabilježili već dosta sportskih rezultata. Osvojili smo tri medalje u kuglanju u Berlinu, naša informatička sekcija je jedna od najboljih na Balkanu, i prvi u svijetu imamo internet sarajevski radio za slijepe, kazao je Kudus.

Sportsko društvo slijepih i slabovidnih KS-a broji oko 100 članova.