{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ravlija: Niske temperature i hladnoća mogu predstavljati rizik po zdravlje svih

F
FENA
8.1.2015. u 15:51
8
17
Ravlija: Niske temperature i hladnoća mogu predstavljati rizik po zdravlje svih
8
Ravlija: Niske temperature i hladnoća mogu predstavljati rizik po zdravlje svih
Jelena Ravlija
Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija kazala je da epidemiološku situaciju po pitanju zaraznih bolesti tokom decembra i početka januara karakterizira porast broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, zatim bolesti sličnih gripi, osobito mlađe populacije.
"Općenito možemo reći da je aktivnost gripe u FBiH još uvijek niska, sa detektiranim virusom AH3N2 u cirkulaciji", izjavila je Agenciji Fena doc. dr. Ravlija.

Prema njenim riječima, niske temperature i hladnoća mogu predstavljati rizik po zdravlje svih, osobito starih osoba, djece, te kronično bolesnih.

"Ovo je vrijeme kad su respiratorni virusi, kojih ima više od 200 različitih vrsta, osobito 'aktivni' i često uzrokuju oboljenja slična gripi. Niske temperature, hladnoća 'pogoduju' njihovom širenju. Tako npr. virus gripe je stabilniji i duže se može održati ukoliko je zrak hladan i suh. Njihovom širenju, osim načina prijenosa - kapljično, putem zraka, ali i kontaktom, doprinose i okolnosti (boravak u zatvorenim, pregrijanim, pretrpanim prostorima)", precizirala je.

Prema podacima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, u sezoni 2014/15., nabavljeno je 35.000 doza cjepiva protiv gripe. Podaci o broju cijepljenih bit će dostupni po završetku sezone cijepljenja. Ono je još moguće i preporučuje se kao važna mjera prevencije, osobito za osobe starije od 65 godina, kronično oboljele, profesionalno izložene infekciji….

"Zbog antigenih promjena virusa A H3N2, zaštita cjepivom ove sezone može biti reducirana, ali cjepivo još uvijek može spriječiti ozbiljne komplikacije kao i pružiti zaštitu od druga dva cirkulirajuća virusa (AH1N1 i B)", istaknula je doc.dr. Ravlija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: