"Božanski poredak"
13

Rauber Saxer: Žene su velika snaga BiH, ali moraju biti malo aktivnije

FENA
Projekcija filma "Božanski poredak" i diskusija "Božanski poredak ili kako ga poremetiti?" upriličena je danas u Sarajevu.

Taj događaj organizirala je Fondacija Heinrich Böll Stiftung, a u diskusiji su učestvovali ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer, direktorica Multiplex Cinema City Andrea Vujošević, docentica na Filozofoskom fakultetu u Sarajevu Amira Sadiković te osnivač i direktor organizacije "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak.

Film je kandidat za filmsku nagradu Oscar 2018, a povod za prikazivanje tog filma bio je priča o ženama u Švicarskoj koje su 70-ih godina prošlog stoljeća krenule u borbu za svoja prava. Na današnjoj diskusiji sudionici su razgovarali o tome poštuju li se prava žena u BiH, gdje su žene u politici.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer smatra da su ovdašnje žene talentirane i hrabre, da su velika snaga Bosne i Hercegovine. Ipak, moraju biti malo aktivnije.

"Činjenica je da glas žena može promijeniti mnogo toga. U Švicarskoj se danas glas žena daleko čuje, često su glasovi žena i presudni. Važno je da se žene u BiH sjete da njihov glas može mnogo promijeniti", istakla je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Na skupu je naglašeno i to da žene nisu dovoljno zastupljene u političkom životu BiH. Nema ih dovoljno na čelu javnih institucija, nema ih mnogo u parlamentima, kao ni na čelu općina iako, kako je rečeno, zakonska legislativa u našoj državi postoji.

"Imamo mi zakonsku legislativu i dobre predispozicije ali nikad nismo postali društvo u kojem se istinski realizirala ravnopravnost koju su žene na ovim prostorima davno izborile", smatra profesorica Amira Sadiković.

A žene su pokazale da mogu, smatra Jovan Divjak te je, prisjećajući se perioda agresije na BiH, pozvao žene da se ujedine.

"Žene su spasile Sarajevo", istakao je Divjak, a saopćio Infohouse čija je direktorica moderirala današnjim skupom.

Direktorica Cinema City Andrea Vujošević kaže da je činjenica da se promjene ne mogu dogoditi preko noći, ali da je "vrijeme da počnemo raditi na promjenama".