Načelnik Rudog
209

Rato Rajak uoči referenduma: Neću se uklopiti u močvaru koja ima samo jednog vođu

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sutra će u Rudom biti održan referendum za opoziv načelnika ove općine Rate Rajaka. Prema podacima lokalne izborne komisije pravo glasa ima blizu 7.000 stanovnika ovog dijela BIH, a glasačka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati.

Jedan od razloga za pokretanje opoziva aktuelnog načelnika Rudog Rata Rajaka, navodno je njegov rad protiv interesa stanovnika Rudog, navode predstavnici lokalnog SNSD-a i njihovi koalicioni partneri kojima je ovih dana stigla podrška iz samog vrha države u liku aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Milorada Dodika.

Lider SNSD-a tokom nedavne posjete Rudom jasno je poručio građanima da stranka na čijem je čelu želi drugog čovjeka na poziciji načelnika općine Rudo.

"Za ovaj narod u Rudom bilo bi dobro da bude opozvan načelnik i da bude izabran novi, ja ovo javno kažem da želim da sarađujem sa novim, a politika prethodnog načelnika upravo je bila da opstruiše Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

Dodik je ponovio i da građani Rudog ne mogu očekivati pomoć Vlade RS-a ako prvi čovjek nema "vezu" u Banjaluci, gdje je poznato ko je vlast. U prilog tome odbornici SNSD-a potrudili su se pojasniti građanima kako je Rajak navodno odbio 300 000 KM koje je Vlada RS-a ponudila ovoj lokalnoj zajednici za sanaciju lokalnih puteva, i ne samo to.

"Drznuo se da Skupštini na zahtjev skupštinske većine ne dostavi izvještaj o svom radu i radu svojih načelnika odjeljenja i zamjenika, on je rekao da to neće nama nikad dati, izuzev onog redovnog izvještaja koji ima", kaže Velibor Ćirović, predsjednik SO Rudo iz SNSD-a.

Ratu Rajaku, načelniku općine Rudo, kojem se dosta toga ovih dana stavilo na teret, najveći grijeh je ipak činjenica da nije iz SNSD-a.

"Iza te inicijative stoje određeni odbornici koji su promjenili neke svoje stranačke dresove, naravno nikad i nije bila neka presudna partijska ideologija, uglavnom su to ljudi koji su željeli da zadovolje neke svoje lične interese i ja nisam htio da se povinujem određenim ucjenama i zahtjevima i zbog toga je formirana skupštinska većina koja je pokrenula moj opoziv. Ja zaista neću biti razočaran i kada mi narod ne bi dao podršku da istrajem na ovom putu jer jednostavno bih trebao da zaključim da ja ne pripadam ovom filmu, ne želim da se uklopim u močvaru koja ima samo jednog vođu, želim da imam pravo na sopstvenu slobodu mišljenja i izražavanja o svakom problemu", kaže Rajak.