Trijumf nad SNSD-om
157

Rato Rajak nakon referenduma: Pokazalo se da i oni mali imaju snage da pobijede velike

Klix.ba
Rato Rajak
Rato Rajak
Načelnik Rudog Rato Rajak poručio je, nakon što su se stanovnici općine izjasnili da ga i u narednom periodu žele vidjeti kao načelnika, da se pokazalo kako i oni mali imaju snage da pobijede velike, aludirajući na trijumf nad vladajućom stranačkom mašinerijom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Ja sam bio optimista očekujući da će moji sugrađani razmišljati svojom glavom. Znam da je to bilo za mnoge dosta nerealno zbog svih okolnosti koje smo imali i pritisaka s vrha, ali ja sam bio uvjeren da ćemo mi pobijediti. Pokazalo se da je jednostavno nemoguće jednim apsolutističkim pristupom vladajućih struktura nametnuti da svi razmišljaju kao oni", kazao je Rajak za Klix.ba.

Upitan da li nakon referenduma očekuje svojevrsne odmazde iz SNSD-a, Rajak navodi da ne zna šta može očekivati budući da je Rudo ionako bilo totalno zapostavljeno od vladajućih struktura.

"Vladajuće strukture u Republici Srpskoj mogu kroz ministarske resore ili na sličan način ignorisati neke projekte u kojima bi mogla biti uključena Opština Rudo, ali ja znam da tu ima razumnih ljudi i da im to sigurno neće pasti na pamet", kategoričan je Rajak.

Napominje kako se nada da će se neko viteštvo ili sporstski duh probuditi u SNSD-u, da će čestitati pobjedniku i možda realizovati sve one projekte koje su obećavali tokom kampanje.

"Ja ću biti uporan da pozovem predsjednika Vlade Radovana Viškovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da posjete Rudo, da razgovaramo o razvojnim projektima, a ja ću se svakako truditi da budem čest gost sa svojim idejama i projektima. Za sada nema te interakcije, ali se nadam da će je biti", rekao je Rajak za Klix.ba.

Podsjetimo, stanovnici Rudog su se izjašnjavali o opozivu načelnika, a svega 42 posto građana iskoristilo je pravo glasa na referendumu od 7.753 koliko ih je registrovano. Dokaz o uvjerljivoj pobjedi Rajaka na referendumu je 55 procenata glasača koji su se izjasnili protiv opoziva, dok je 45 posto njih bilo za opoziv.