Bol zbog nepravde
24

Ratnom vojnom invalidu Nedžadu Muharemoviću ponovo prijeti deložacija iz uredno kupljenog stana

Piše: E. M.
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i djelatnosti grada Zenice za 31. maj zakazala je deložaciju 80 postotnog ratnog vojnog invalida Nedžada Muharemovića iz stana kojeg je uredno platio i uknjižio na sebe 2002. godine.

Portal Klix.ba je već pisao o Muharemoviću koji je iz stana trebao biti deložiran i 2016. godine, a danas je u Udruženju RVI amputiraca organizovana konferencija za novinare gdje su izjavili da će iza Muharemovića stati veliki broj boraca koji će pokušati spriječiti deložaciju.

Muharemović je danas ponovo upoznao medije o načinu kupovine stana kojeg je uredno platio prošlom vlasniku Mahidu Haseljiću, da bi danas stan tražio još raniji korisnik kadrovskog stana Željezare Nermin Prguda.

"Imam svu potrebnu dokumentaciju i od mog prethodnika. Sa advokatom smo, pošto nismo imali pravo žalbe, iskoristili zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke koja se nalazi na Vrhovnom sudu FBiH", kazao je Muharemović te dodao da se presuda zasniva na Ženevskoj konvenciji o prognanima i izbjeglima kojom iz stana istjeruju jednog RVI i dodjeljuju ga osobi koja je stambeno zbrinuta.

"Razgovarali smo i sa gradonačelnikom i nismo postigli mnogo. U svim tim razgovorima me je pomnožio s nulom. Tražio sam da se sačeka dok ne dođe papir s Vrhovnog suda, a boli me što me nije saslušao kao saborca i ponudio riješenje", govorio je danas kroz suze Muharemović.

Iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i djelatnosti grada Zenice su izjavili kako postupaju po presudi Vrhovnog suda FBiH.

"Gradska uprava postupa po presudi Vrhovnog suda i mi smo dužni da izvršavamo presude. Nažalost, nemamo neke druge pravne lijekove i mogućnosti da odgodimo izvršenje. Mi razumijemo situaciju, ali ne možemo uraditi ništa što bi moglo biti u korist njega" kazali su iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i djelatnosti grada Zenice.

Uz Muharemovića su predstavnici i članovi brojnih boračkih udruženja koji će 31. maja biti ispred zgrade u ulici Bulevar Kralja Tvrtka I u Zenici kada je za 10 sati planirana deložacija iz stana koji je u vlasništvu Nedžada Muharemovića.