Sramotno
152

Ratni zločinac Valentin Ćorić u Mostaru održao promociju knjige, u publici i Dragan Čović

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Promocija knjige "In vino libertas", autobiografski zapisi iz Haaga, autora Valentina Ćorića koji je presuđen za ratne zločine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru je okupila brojne goste uključujući i političare.

Među brojnim gostima i uzvanicima na promociju knjige su stigli lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović i njegovi saradnici, kao i brojni predstavnici hrvatskog političkog života, crkvene zajednice i članova HVO-a.

Podsjetimo da je najava ovog događaja u najvećeg hercegovačkom gradu izazvala burne reakcije i negodovanja, a mnogi su tražili da se događaj zabrani.

Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 javno je pozvao gradonačelnika Mostara Marija Kordića, direktora kulturne ustanove Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Ambasadu SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige presuđenog ratnog zločinca, Valentina Ćorića, u Mostaru.

Udruženja logoraša grada Mostara su podsjetili da su kroz kazamate u kojima je bio "gospodar života i smrti Valentin Ćorić" prošlo preko 20.000 logoraša, na čije živote su ta konačišta ostavila trajne posljedice i u smrt otjerala veliki broj njih, pa čak i cijele porodice.

"Koliko je zlo u ovom 'pokajniku' pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunal, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu. Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića", stoji u rekciji mostarskih logoraša. Poručuju da "zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u BiH i danas hrani to sjeme zla".

Međutim, kako je i najavljeno, promocija knjige In Vino Libertas autobiografskih zapisa iz Haaga u organizaciji Naklade Pavičić je počela u 18 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.