Doživotna robija
352

Ratni zločinac Ratko Mladić tražio da izađe na uvjetnu slobodu u Srbiju. Očekivano je odbijen

FENA
Ratni zločinac Ratko Mladić u sudnici suda u Hagu (Foto: EPA-EFE)
Ratni zločinac Ratko Mladić u sudnici suda u Hagu (Foto: EPA-EFE)
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev ratnog zločinca Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba vojske Republike Srpske (VRS), za uvjetno puštanje na slobodu ili da nastavak služenja doživotne kazne zatvora bude u Srbiji.

U odluci predsjednice MMKS-a Graciele Gatti Santane se navodi da je 26. aprila 2024. Mladić podnio zahtjev tražeći uvjetno puštanje u Srbiju zbog humanitarnih razloga ili alternativno da tamo služi ostatak kazne. Kao razloge za ovakav zahtjev Mladić je naveo da njegova bolest nije tretirana, da bi u Srbiji imao bolju zdravstvenu njegu, kao i jezička barijera s kojom se trenutno suočava.

Gatti Santana u odluci je napomenula da statut Mehanizma propisuje da se zatvorska kazna služi u državi s kojom Ujedinjene nacije imaju sporazume te da Srbija ne bi bila održiva opcija za izvršenje kazne koju je izrekao MMKS.

"Pošto je odslužio samo otprilike 13 godina svoje doživotne kazne, Mladić još nije dostigao prag podobnosti za prijevremeno puštanje na slobodu", navodi se u odluci.

Podsjetimo, Mehanizam je 8. juna 2021. godine donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora zločincu Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen po prvoj tački optužnice za genocid u pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

Kao dio redovnog praćenja Mladićevog zdravstvenog stanja, predsjednica je dobila izvještaj Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija koji ukazuje da je Mladićevo zdravstveno stanje trenutno stabilno i da postoji značajan napredak.

"Na osnovu informacija koje imam, smatram da uvjerljive humanitarne okolnosti na koje se pozivao Mladić nisu potkrijepljene u ovoj fazi i da Mladić dobiva svu neophodnu njegu u Pritvorskoj jedinici. Smatram da zahtjev treba odbiti", zaključila je Gatti Santana.

Prema odluci koja je donesena 10. maja, predsjednica je u apelovala da sekretar Mehanizma osigura, ako se to već nije dogodilo, da Mladić što prije dobije medicinsku dokumentaciju koju je zatražio, kao i da se osigura da Mladić i dalje ima pristup prevodilačkim uslugama na svom jeziku.