BiH
199

Ratni zločinac Radomir Kovač na slobodi, od 20 odslužio 14 godina

Piše: J. Hadžiahmetović
Radomir Kovač na aerodromu u Norveškoj
Radomir Kovač na aerodromu u Norveškoj
Nakon što je odslužio 14 od 20 godina kazne za zločine počinjene u BiH, Haški tribunal pustio je na slobodu Radomira Kovača.

Kovač je uhapšen 2. augusta 1999. godine, nakon čega je prebačen u Haški tribunal, gdje mu je 22. februara 2001. godine izrečena kazna od 20 godina za zločine protiv čovječnosti, porobljavanje, silovanje te kršenja zakona i običaja ratovanja.

Jedna od njegovih zarobljenica bila je 12-godišnja djevojčica Samira, koja je prodata za 200 maraka. Od tada je niko nikad više nije vidio.

Nešto više od godinu dana kasnije, ovom zločincu iz Foče Žalbeno vijeće potvrdilo je kaznu od 20 godina, nakon čega je prebačen u Norvešku na izdržavanje kazne. U istom predmetu osuđeni su i Dragoljub Kunarac (28 godina) i Zoran Vuković (12 godina).

Kovač je iz Norveškog zatvora pušten u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, nakon čega je avionom stigao u Sarajevo.

"On je osuđen za ratne zločine u Haškom tribunalu i taj sud odlučuje o njihovom prijevremenom puštanju", kazao je Paul K. Lønseth, sekretar u Ministarstvu pravde Norveške.

U Udruženju Žena žrtva rata ogorčeni su posljednjim odlukama Haškog tribunala. Nakon Kovača, u septembru će na slobodu izaći i ratni zločinac Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske.

"Mi ne možemo ništa učiniti i utjecati na odluke Haškog tribunala. Predsjednik suda može, nakon dvije trećine odležane kazne, ratnog zločinca pustiti na slobodu. Najveća je greška da se nakon pravosnažne presude osuđeni ratni zločinci mogu puštati na slobodu prije izdržane izrečene kazne", kaže za Klix.ba Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena žrtva rata.

Ona se pita kako se u ovom trenutku osjećaju Kovačeve žrtve, članovi njihovih porodica, svjedoci...

"Kako će oni sutra otići u Foču i na ulici se susresti sa svojim dželatom. Za nas je to neprihvatljivo i neshvatljivo. Nakon dvije trećine izdržane kazne, mi kao žrtve ovo shvatamo kao nagradu i amnestiju zločincu Kovaču. On će se ponovo rugati žrtvama i slobodno kretati gradom u kojem je počinio zločin. To je katastrofalno i mi smo nemoćni", dodaje Hasečić.

Od 1998. godine, pet ratnih zločinaca poslano je u Norvešku na služenje višegodišnjih kazni. Niko od njih nije odslužio pune kazne.