Osuđen na 35 godina
51

Ratni zločinac Radislav Krstić ponovo zatražio prijevremeno puštanje na slobodu

S. Š.
Radislav Krstić
Radislav Krstić
Bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici, ponovo je zatražio od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) prijevremeno puštanje na slobodu.
U zahtjevu koji su uložili njegovi advokati Tomislav Višnjić i Vladimir Petrović navodi se, između ostalog, da je Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, već odslužio dvije trećine kazne, kao i da prihvata i uvažava težinu zločina za koje je osuđen, zbog kojih je izrazio izvinjenje žrtvama.

Krstić, prema zahtjevu, namjerava da podnese sveobuhvatnu izjavu prihvatanja odgovornosti i kajanja nakon što su prikupljene informacije “od svih drugih izvora u skladu sa Uputom o praksi”.

"Predsjednica je utvrdila da je Krstić održao veze sa svojom porodicom i imao bi stambeno i finansijsko zbrinjavanje ako bi bio pušten, te bi bio obavezan na održavanje izuzetno niskog profila u Srbiji, i da je to zaslužilo pozitivnu težinu kod razmatranja njegove rehabilitacije", navodi se, uz napomenu da se ti planovi nisu promijenili.

Odbrana je u zahtjevu, između ostalog, ukazala da je Krstiću skoro 76 godina, da je lošijeg zdravlja, te je zatražila procjenu njegovog mentalnog stanja - ponašanja i rehabilitacije, kako bi predsjednica Mehanizma razumjela njegovu potrebu za prijevremeno puštanje na slobodu.

Advokati su također podsjetili da je Krstić 2010. godine, služeći kaznu u Velikoj Britaniji, bio napadnut, a ostatak kazne je služio u zatvoru u Poljskoj.

"Krstić tvrdi da povrede i trauma koje je pretrpio prilikom napada dok je bio u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu, trebaju biti uzeti u obzir prilikom razmatranja njegovog prijevremenog puštanje na slobodu u ovoj fazi. Ovo je bila daleko veća kazna od one koja je bila predviđena kada je izreklo Žalbeno vijeće", navodi se u zahtjevu, prenosi BIRN BiH.

Tužilaštvo se u svom podnesku Mehanizmu usprotivilo puštanju na prijevremenu slobodu, navodeći da Krstić ponovo podnosi zahtjev bez daljeg obrazloženja. Dodaju, između ostalog, da je zahtjev "lišen argumenata i podnesen bez ikakve dokazne potpore".

Navelo je Tužilaštvo za njegovu izjavu o prihvatanju odgovornosti i pokajanja da je on već zaprimio informacije od drugih izvora i izjasnio se prilikom razmatranja prošlog zahtjeva, te da je sada imao više od godinu dana "da se bavi kritičkom refleksijom".

Krstić je u Haškom tribunalu 2004. osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Krajem te godine je upućen na izdržavanje kazne u Englesku, ali je tamo bio napadnut u zatvoru, nakon čega je vraćen u Haag, a potom upućen u Poljsku da odsluži ostatak kazne.

Inače, Krstiću u više navrata odbijen zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

On se od jeseni prošle godine nalazi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda u Haagu, nakon što je prebačen iz zatvora u Poljskoj.