{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratni zločinac Radislav Krstić će se pojaviti na suđenju napadačima

S
21.10.2010. u 11:18
0
12
Ratni zločinac Radislav Krstić će se pojaviti na suđenju napadačima
0
Ratni zločinac Radislav Krstić će se pojaviti na suđenju napadačima
Radoslav Krstić (Foto: AFP)
General Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, koji u Engleskoj služi zatvorsku kaznu Haškog tribunala, pojavit će se kao svjedok na jednom od sljedećih suđenja protiv trojice islamista koji su ga napali u britanskom zatvoru Wakefield, rekao je Srni Krstićev beogradski advokat Nenad Petrušić.
"Krstić za sada nije nije dobio sudski poziv, ali čim dobije on će se pojaviti", rekao je Petrušić.

Englesko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv trojice radikalnih islamista Indrita Krasnićija (23), Ilijasa Kalida (24) i Kuama Ogumbija (29), jer su u britanskom zatvoru Vejkfild u maju pokušali da ubiju generala Krstića.

"Stvar je vrlo jasna i očekujem da će biti utvrđena krivica tih osoba koje su učestvovale u očiglednom pokušaju ubistva. Više je nego ubedljivo po svim dokazima da su hteli da ga ubiju s obzirom da mu je prerezana arterija na vratu. To je klanje, najtipičnije", rekao je Petrušić.

Prema britanskim zakonima, kazne za ovakva djela su teže nego u regionu i dobije se višegodišnja kazna.

"U slučaju da budu osuđeni, ako njih trojica imaju već višegodišnji zatvor, izrečena kazna im ostaje u okviru te doživotne kazne, a mislim da jedan od njih, Albanac Krasnići, koji je Krstića klao, ima doživotnu kaznu za silovanje devojčice i ubistvo jedne osobe", rekao je Petrušić.

Krasnići, Kalid i Ogumbi pozvani su na izjašnjavanje u Sud u Lidsu. Krasnići i Kalid izjasnili su se putem videolinka da nisu krivi, a Ogumbi se nije odazvao na poziv za izjašnjavanje.

Suđenje optuženima bit će nastavljeno početkom iduće sedmice.

Krstić je iz zatvora Wakefield, gdje su 7. maja pokušali da ga ubiju zatvorenici, premješten u zatvor Long Lartin u kome se nalazi terorista Abu Katada, desna ruka Osame bin Ladena. Krstić je sve vrijeme bio smješten u stacionaru, u nekoj vrsti samice. Nedavno je premješten u zatvor u Londonu.

General Krstić bio je komandant Drinskog korpusa VRS, a po haškoj potjernici uhapšen je u decembru 1998. godine. Haški tribunal osudio ga je na 35 godina zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: