|

Ratni zločinac Ljubiša Beara preminuo u zatvoru u Berlinu

Ratni zločinac Ljubiša Beara preminuo u zatvoru u Berlinu
728
Klix.ba
10.2.2017. u 11:47
474
komentara
728

dijeljenja
Ratni zločinac Ljubiša Beara preminuo u zatvoru u Berlinu Ljubiša Beara (Foto: Arhiv/EPA)
Ljubiša Beara, ratni osuđenik koji je tehnički osmislio i predvodio genocid u Srebrenici, preminuo je u 77. godini u zatvoru u Berlinu, gdje je izdržavao doživotnu kaznu po presudi Haškog tribunala, javlja BN televizija.
Beari, pukovniku i načelniku Uprave za sigurnost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kojem je nadređeni bio Ratko Mladić, 2015. godine potvrđena je kazna doživotnog zatvora za genocid nad blizu 8.000 muslimana u Srebrenici jula 1995. nakon što je Vojska RS ušla u ovu enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN-a.

U optužnici Haškog tribunala Ljubiša Beara je terećen na osnovu individualne krivične odgovornosti po jednoj tački za genocid, po četiri tačke za zločine protiv čovječnosti i po jednoj tački za kršenje zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se navodi da je Beara počinio, planirao, poticao, naredio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje ovih zločina za koje je okrivljen. Bio je član i svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Istog dana kazna doživotnog zatvora potvrđena je i načelniku bezbjednosti Drinskog korpusa VRS potpukovniku Vujadinu Popoviću. Presuda Popoviću i Beari prva je pravosnažna presuda oficirima VRS za počinjeni genocid u historiji Haškog suda.
Prijavi grešku


Komentari (474)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...