BiH
0

Ratni vojni invalidi žele pravičnu reviziju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ratni vojni invalidi s porodicama šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona i Podrinja s današnjeg sastanka u Tuzli upozorili su Parlament Federacije BiH da zakon o reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite mora tretirati sve njih jednako i da najavljena revizija treba biti konačna.

Sporan je tretman boraca iz Srebrenice koji ne posjeduju dokumentaciju ratne bolnice u kojoj su za vrijeme rata liječeni nakon ranjavanja.

Prijedlog zakona o kontroli prava korisnika boračko-invalidske zaštite pred Zastupničkim domom Parlamenta Federacije trebao bi se naći u ponedjeljak, ali u njemu je niz nedostataka, kažu ratni invalidi. Prije svega nema jasnih rješenja za ukidanje prava na naknade onima koji su ih dobili na osnovu izjava svjedoka ili neki nelegalan način.

U Savezu ratnih vojnih invalida, kažu, traže samo ono na šta imaju pravo. Safet Redžić, predsjednik Saveza RVIBiH, kaže da revizija već jednom treba biti konačna i da zakonom budu obuhvaćeni samo oni koji to zaista zaslužuju, te kako se već neko vrijeme otvoreno govori da je 20 posto korisnika boračko-invalidske zaštite pravo na naknade dobilo na osnovu lažnih dokumenata, ali niko ne odaje njihova imena. Invalidi traže i da se zakonom zaštite ranjeni vojnici iz Srebrenice, čija je prava dosad regulirala posebna instrukcija uz zakon.

Nedžib Delić, predsjednik Organizacije RVI Srebrenica, tvrdi kako će ukoliko se sad ne riješi problem ljekarske komisije ponovo tražiti izvodnu medicinsku dokumentaciju iz Ratne bolnice iz Srebrenice, koja ne postoji jer je u ratu uništena. Ljudi neće imati dokumentaciju i mnogi od njih bit će uskraćeni za naknade koje zaslužuju.

Predstavnici ratnih invalida i porodica poginulih boraca htjeli su svoje zahtjeve iznijeti ministru za boračka pitanja Federacije Zahidu Crnkiću, ali kako se on danas nije odazvao pozivu na sastanak tražit će da ih primi na razgovor u Sarajevu.