Otvoreno pismo
1.2k

Ratni vojni invalidi se obratili Inzku i Sattleru: Nikad više nećemo čekati u redovima za klanje

N. C.
Valentin Inzko i Johann Sattler (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko i Johann Sattler (Foto: Klix.ba)
Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku, ambasadoru Johannu Sattleru, šefu delegacije Evropske unije u BiH, povodom novih ataka na BiH.

Iz saveza su naglasili da u ime svih nedužnih žrtava genocida, u ime pravde i u ime mirne budućnosti, pozivaju na hitno nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

"Pozivamo vas i druge međunarodne institucije zadužene za provedbu mira u Bosni i Hercegovini da budete konkretni i do kraja odgovorni u vezi s dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Prestanete da se pretvarate kao da vam nije jasno šta se u ovoj zemlji dešavalo 90-ih godina, šta se danas dešava i šta se sutra može desiti. Ukoliko nastavite takvu politiku, vašim nečinjenjem, direktni ste saučesnici destruktivnih politika koje vode u sunovrat", kazali su.

Nastavljaju da međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini za provedbu mira na čelu s visokim predstavnikom u današnje vrijeme, podsećaju na 90-e godine.

"Na istu politiku međunarodne zajednice, koja je svojim odnosom prema Bosni i Hercegovini omogućila fašističkim hordama da čine najgnusnije zločine nad nedužnim građanima Bosne i Hercegovine, odnosno genocid nad bošnjačkim narodom. Ponovo pred licem međunarodne zajednice, pred vama, međunarodnim institucijama koje su zadužene za provedbu mira u ovoj zemlji, rasističke i fašističke politike otvoreno udaraju na ustavnopravni poredak međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Negiraju presude međunarodnih sudova za ratne zločine i sudova za ljudska prava, negiraju genocid nad bošnjačkim narodom, veličaju i odlikuju ratne zločince. Vidimo da i politike nekih država, koje su članice Evropske unije (Slovenija), pozivaju na "miran razlaz", tj. na realizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike, politke Tuđman - Milošević", dodaju.

Naglašavaju da se ovdje ne radi samo o negiranju genocida, ovo je priprema za novi genocid, nova silovanja i nove pokolje.

"Upozoravamo, neće biti nikakvog razlaza, kome se ne živi u Bosni i Hercegovini može ići gdje god hoće. Nećemo nikada više čekati u redovima za klanje i silovanje, za logore, za žive lomače, za masovne grobnice, za naše progone itd. Nećemo čekati vaše konvencije, rezolucije, vaša žaljenja i oplakivanja, dok se nad nama priprema novi genocid", navode.

Iz Saveza upozoravaju da je krajnje vrijeme za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom, prije nego što pošteni građani ove zemlje preuzmu stvar u svoje ruke.

Na na kraju zaključuju: "Mirna Bosna – Miran Balkan – Mirna Evropa".