U organizaciji CNA
46

Ratni veterani otvaraju izložbu u Jajcu pod nazivom "Rat sjećanja"

M. N.
Ratni veterani Armije RBiH, HVO-a i VRS-a otvorit će danas u Jajcu izložbu pod nazivom "Rat sjećanja". Riječ je o osobama koje su nakon rata postali mirovni aktivisti koji dijele svoja iskustva s naglaskom na miru i suživotu.

Izložba u Domu kulture Jajce će biti otvorena tribinom "Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu: Borci u ratu i miru" s početkom u 18 sati.

Izložba je dio projekta "Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini". Riječ je o fotografijama obilježenih i neobilježenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini nastalih s ciljem istraživanja, dokumentiranja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja nastale nakon posljednjeg rata, promatrajući ih prvenstveno iz perspektive izgradnje trajnog mira. Od prve izložbe u Sarajevu, 2016. godine, izložba je predstavljena u još 13 gradova - u Mostaru, Banjoj Luci, Bihaću, Beogradu, Tuzli, Brčkom, Novom Pazaru, Kragujevcu, Skoplju, Beču, Zavidovićima, Podgorici i Goraždu. Istraživanje i fotografije su dostupne na internet stranici www.kulturasjecanja.org.

"U sklopu otvaranja izložbe upriličit ćemo i javni razgovor "Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu: Borci u ratu i miru" – s ratnim veteranima, bivšim pripadnicima različitih vojski koji su se nakon ratnog iskustva posvetili izgradnji mira, razgovarat ćemo o važnosti odavanja počasti svim žrtvama rata u procesu izgradnje povjerenja, na koji je način moguće učiniti takve iskorake, koliko se često lično iskustvo učešća u ratu pokazuje kao poseban motiv za rad na izgradnji mira, šta za ratne veterane lično znači odlazak i izražavanje poštovanja žrtvama drugih te kako njihov mirovni rad doživljavaju njihova neposredna okolina i zajednica", kazali su iz Centra za nenasilnu akciju.

Dan nakon izložbe grupa ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije obići će mjesta stradanja i spomenicke u Jajcu te odati počast stradalim. Veterani će obići centralne spomenike posvećene Armiji RBiH i HVO-u, neobilježeno mjesto stradanja srpskih civila u mjestu Bravnice, spomenik posvećen stradanju bošnjačkih civila u opštini Jezero (RS), te spomenik HV-u na Plivskom jezeru i HVO-u na Ćaninom Polju. Posjetu organiziraju u saradnji sa RVI Jajce, HVIDRA-om Jajce i Udrugom dragovoljaca i veterana Jajce.

"Ovom idejom želimo pokazati da su bivši borci društvena grupa koja posjeduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica. Vjerujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja", kazali su iz Centra za nenasilnu akciju.