|

Ratni veterani iz regiona na komemoraciji u Trusini

Ratni veterani iz regiona na komemoraciji u Trusini
0
Klix.ba
12.4.2018. u 14:21
7
komentara
0

dijeljenja
Ratni veterani iz regiona na komemoraciji u Trusini
Na poziv Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic, kao organizatora komemoracije, ratni veterani iz regiona prisustvovat će komemoraciji stradalim u mjestu Trusina.
Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

U mjestu Trusina, koje se nalazi 20-ak kilometara od Konjica, 16. aprila 1993. ubijeno je, prema podacima Suda Bosne i Hercegovine, 19 civila i trojica zarobljenih pripadnika HVO-a. Za ovaj ratni zločin pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđeno je više osoba, a suđenje jednom od optuženih je u toku.

Prisustvom komemoraciji želimo pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica. Također, prisustvom komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije BiH, VRS-a, VJ i JNA poslat će poziv nadležnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...