|

Ratni veterani iz Hrvatske, Srbije, RS-a i FBiH će se pokloniti žrtvama genocida

Ratni veterani iz Hrvatske, Srbije, RS-a i FBiH će se pokloniti žrtvama genocida
593
Klix.ba
16.11.2012. u 14:34
11
komentara
593

dijeljenja
Ratni veterani iz Hrvatske, Srbije, RS-a i FBiH će se pokloniti žrtvama genocida Foto: Arhiv
Ratni veterani posjetit će u subotu, 17. novembra, Memorijalni centar u Potočarima, povodom Međunarodnog dana tolerancije. Na taj način se veterani žele pokloniti žrtvama i poslati poruku da je krajnje vrijeme za suočavanjem sa ratnom prošlošću.
Veterani zajedničkim radom žele doprinijeti normalizaciji poslijeratnog društva i pronalasku puta ka miru. Istakli su da je spremnost preuzimanja lične odgovornosti i javna osuda zločina preduslov za učešće na susretima veterana.

Oni će Međunarodni dan toleranciji obilježiti posjetom Memorijalnom centru u Potočarima, a žrtvama će se pokloniti ratni veterani iz Hrvatske, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske.

Posjeta se održava u okviru Susreta ratnih veterana u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, koji već 11 godina okuplja ratne veterane.

"Znajući da je ovo simbol najvećeg zločina poslije Drugog svetskog rata u Evropi, a treba poslužiti kao primjer stradanja nedužnih, da se ovakav zločin nikad i nigdje više ne dogodi, odlučili smo da posjetimo mjesto stravičnih zločina i zvjerstva, mjesto velike tragedije“, kazao je Novica Kostić, ratni veteran iz Srbije, suinicijator i organizator ovih susreta.

Kako je istaknuto, pravo na posjetu stratištima ostvaruju samo veterani koji su spremni suočiti se sa prošlošću, prihvatiti ličnu odgovornost i javno osuditi zločine koje je počinio njihov narod.

"Znam da su neki krvnici u moje ime, u ime mog naroda, izvršili neljudska zvjerstva u Srebrenici. Emotivno mi je veoma teško, no imam potrebu da pogledam to mjesto i poklonim se tim žrtvama kao čovjek bez riječi, jer sve je već davno rečeno", kazao je Kostić.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...