24. klasa
400

Ratna generacija policajaca obilježila 20 godina mature u Sarajevu

Klix.ba
Polaznici 24. klase Srednje policijske škole obilježili su danas 20 godina mature. Obilježavanje je započeto postrojavanjem na Policijskoj akademiji FMUP-a.

Srednjoškolski put započeli su ratne 1994.godine u Centru za obrazovanje kadrova MUP-a BiH na Mejtašu gdje je škola prebačena zbog rata, drugu godinu srednje škole nastavili su u Bugojnu, a treći i četvrti razred uspješno okončali na Vracama gdje i danas egzistira.

Položeno je cvijeće na spomen obilježju prvom kadetu - polazniku Centra za obrazovanje kadrova Samiru Mišiću, koji je ubijen prilikom napada na navedeni centar početkom aprila 1992.godine.

Posjetili su amfiteatar Policijske akademije gdje su se prisutnima obratili tadašnji načelnici klase, pojedini profesori i komandiri vodova, kao i učenik generacije.

Policajci koji su se okupili pripadaju posljednjoj generaciji koja se školovala po sistemu srednjeg četverogodišnjeg obrazovanja, nakon čega je uveden sistem akademije po kojem se poslije završene srednje škole vrši jednogodišnja obuka na Policijskoj akademiji.

Druženje su nastavili u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići.