Potvrđeno za Klix.ba
26

Ratko Mladić kritično, ljekari ne mogu zaustaviti unutrašnje krvarenje

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zdravstveno stanje ratnog zločinca Ratka Mladića je kritično zbog unutrašnjeg krvarenja nakon operacije debelog crijeva prije dva mjeseca, potvrdio je za Klix.ba njegov advokat Miodrag Stojanović.

Kako saznajemo problem postoperativnog perioda je produžen, jer je nivo hemoglobina kod Mladića na zabrinjavajućem nivou.

"To je ispod kritične granice i ne može da mu zaraste rana zbog čega stalno krvari. Smršao je, izgubio snagu i ne može da jede. Trenutno je smješten na liječenju unutar pritvorske jedinice i nema nikakvih pomaka u vezi sa izmještanjem za liječenje", dodao je Stojanović.

Statusna konferencija Ratku Mladiću koja je bila pomjerena za 29. maj, a žalbena za 17. juna su odložene na neodređeno vrijeme.

Predsjednik MICT-a Carmel Agius, suda nasljednika Haškog tribunala objavio je da će dva preostala suđenja s područja bivše Jugoslavije bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, te u predmetu Stanišić i Simatović, biti završena u prvoj polovini 2021. godine.

Ratko Mladić je osuđen u novembru 2017. godine na doživotnu kaznu zatvora. Prvostepana presuda na koju se čekalo više od dvadeset godina izrečena je u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U konačnici proglašenje krivim za deset od jedanaest tačaka optužnice.

Između ostalog i po tačkama genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.