BiH
0

Ratko Mladić danas ponovo u sudnici

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Ratko Mladić vratio se jutros u sudnicu Haškog tribunala na nastavak suđenja koje je u petak, 23. augusta, prekinuto, jer se nije osjećao dobro.

Glavni branilac Branko Lukić pozvao je pretresno vijeće da raspored rada bolje prilagodi Mladićevom zdravstvenom stanju.

"Ovo više nije samo humanitarno pitanje, već pitanje realnosti. Ukoliko opet budemo radili pet dana, desiće se ista situacija kao prošle sedmice", upozorio je Lukić.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori rekao je da vijeće "pomno analizira svaki ljekarski nalaz" i da će isto učiniti sa onim koji je dostavljen u petak,23. augusta, a jutros zaveden u sistem suda.

Glavni pretres je nastavljen saslušanjem vještaka tužilaštva, američkog historičara Roberta Donyje. Njegov iskaz je u petak prekinut, jer general Mladić nije mogao da prati postupak, a nije želio da se odrekne prava da prisustvuje suđenju.

Branilac Lukić je prenio da je general Mladić imao vrtoglavicu i da su mu trnule desna ruka i noga. Ljekari koji su ga pregledali utvrdili su da mu je krvni pritisak nizak i da je to posljedica gubitka na težini.