{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratko Mladić će morati platiti 120.000 KM za troškove odbrane

F
1.2.2013. u 17:20
788
27
Ratko Mladić će morati platiti 120.000 KM za troškove odbrane
788
Ratko Mladić će morati platiti 120.000 KM za troškove odbrane
Ratko Mladić
Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić će morati plati 120.000 KM za troškove odbrane pred Haškim tribunalom, odlučio je Ured registrara međunarodnog suda.
U odluci Ureda registrara Haškog tribunala je navedeno da je Mladić krajem juna 2011. godine izjavio da nema sredstava da plaća svoju odbranu.

Međutim, istragom je utvrđeno da vrijednost Mladićeve porodične kuće “premašuje njegove osnovne potrebe, kao i potrebe osoba sa kojima živi”, javio je Birn Justice Report.

Također je navedeno da Mladić i njegova supruga Bosiljka dobivaju redovne mjesečne penzije, te da imaju određena sredstva na bankovnom računu.

Nakon oduzimanja procijenjenih troškova života za Mladića i njegovu suprugu, Haški tribunal je utvrdio da optuženi treba sam finansirati 120.000 KM za troškove svoje Odbrane pred Tribunalom u Haagu.

Ostatak troškova odbrane, kako je navedeno u odluci, snosit će Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Kako stoji u odluci, Haški tribunal vrši ocjenu sredstava koja su na raspolaganju optuženom, te od tog iznosa oduzima sredstva potrebna za njegov i živote izdržavanih članova porodice.

Iznos koji preostaje, kako je pojašnjeno u odluci, optuženi je dužan dati kako bi dijelom pokrio troškove odbrane.

Mladiću se sudi za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN), u periodu od 1992. do 1995. godine.

On je uhapšen u maju 2011., a suđenje mu je počelo godinu dana kasnije. Trenutno je u toku izvođenje dokaza Haškog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: