BiH
0

Ratifikovan sporazum o specijalnim paralelnim odnosima RS-a i Srbije

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o ratifikaciji Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, potpisanog 26. septembra 2006. godine u Banjoj Luci.

Ovim sada ratifikovanim sporazumom RS i Republika Srbija uspostavljaju specijalne paralelne odnose uz uvjerenje da je dosljedno, cjelovito i ubrzano provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa osnov za stvaranje uvjeta za trajan suživot naroda i građana u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u cjelini.

Cilj ovog dokumenta je uspostavljanje specijalnih paralelnih odnosa potpuno u skladu s Mirovnim sporazumom, uz uvjerenje da je uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti u regionu od obostranog interesa te poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U Sporazumu se izražava uvjerenje da će doprinijeti društvenom, demokratskom i privrednom razvoju Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u cjelini i Republike Srbije te regiona.

Da bi se provodio Sporazum, učesnice u Sporazumu osnivaju Vijeće za saradnju RS-a i Republike Srbije koje čine predsjednici i premijeri RS-a i Srbije.

Učesnice u Sporazumu će, u skladu s Mirovnim sporazumom i ustavima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, posebno unapređivati saradnju u oblasti privrede i korišćenje privrednih resursa, zakonodavstva, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informiranja, zaštite sloboda i prava građana u skladu s najvišim međunarodnim priznatim standardima, te na suzbijanju kriminala.

U Skupštini RS-a je pauza zbog održavanja komemorativne sjednice povodom iznenadne smrti poslanika Radovana Bjelogrlića.