{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratifikovan sporazum o specijalnim paralelnim odnosima RS-a i Srbije

F
27.6.2007. u 12:45
0
0
Ratifikovan sporazum o specijalnim paralelnim odnosima RS-a i Srbije
0
Ratifikovan sporazum o specijalnim paralelnim odnosima RS-a i Srbije
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o ratifikaciji Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, potpisanog 26. septembra 2006. godine u Banjoj Luci.
Ovim sada ratifikovanim sporazumom RS i Republika Srbija uspostavljaju specijalne paralelne odnose uz uvjerenje da je dosljedno, cjelovito i ubrzano provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa osnov za stvaranje uvjeta za trajan suživot naroda i građana u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u cjelini.

Cilj ovog dokumenta je uspostavljanje specijalnih paralelnih odnosa potpuno u skladu s Mirovnim sporazumom, uz uvjerenje da je uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti u regionu od obostranog interesa te poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U Sporazumu se izražava uvjerenje da će doprinijeti društvenom, demokratskom i privrednom razvoju Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u cjelini i Republike Srbije te regiona.

Da bi se provodio Sporazum, učesnice u Sporazumu osnivaju Vijeće za saradnju RS-a i Republike Srbije koje čine predsjednici i premijeri RS-a i Srbije.

Učesnice u Sporazumu će, u skladu s Mirovnim sporazumom i ustavima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, posebno unapređivati saradnju u oblasti privrede i korišćenje privrednih resursa, zakonodavstva, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informiranja, zaštite sloboda i prava građana u skladu s najvišim međunarodnim priznatim standardima, te na suzbijanju kriminala.

U Skupštini RS-a je pauza zbog održavanja komemorativne sjednice povodom iznenadne smrti poslanika Radovana Bjelogrlića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: