BiH
0

Ratifikacija CEFTA-e iskorak ka ekonomskoj i trgovinskoj integraciji BiH

FENA
Delegacija Evropske komisije u BiH pozdravlja ratifikaciju Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTE), smatrajući to velikim iskorakom ka ekonomskoj i trgovinskoj integraciji BiH unutar regije i na putu ka evropskim integracijama.

Kako je saopćeno iz Delegacije EC-a u BiH, CEFTA predstavlja ključni stub regionalnog ekonomskog razvoja od čega će koristi imati sve zemlje učesnice.

Ovim sporazumom se produbljuju postojeći trgovinski odnosi i poboljšava ekonomska međuzavisnost unutar regije. Time će se olakšati konkurentnost BiH i njene perspektive stranih ulaganja, čime se omogućava BiH da se djelotvornije natječe za veoma potrebni strani kapital.

Time će se otvoriti i više radnih mjesta, unaprijediti ekonomski razvoj i uopćeno poboljšati životni standard njenih građana. To mogu potvrditi iskustva starih zemalja članica CEFTA-e koje su danas članice EU.

Delegacija EC-a navodi kako je regionalna integracija unutar CEFTA-e proces koji je komplementaran procesu evropskih integracija, čime pokazuje da je dokazani instrument za nove zemlje članice CEFTA-e da unaprijede svoje odnose unutar procesa evropskih integracija.

Uspješan završetak procesa ratifikacije CEFTA-e od BiH, pokazuje njenu namjeru da unaprijedi oba ova procesa, saopćeno je.