{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
"Rat u BiH je bio rat između Srba"

S
26.2.2010. u 09:10
0
85
"Rat u BiH je bio rat između Srba"
0
"Rat u BiH je bio rat između Srba"
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je u intervjuu za "Al-Jazzeru" da je rat u BiH bio "rat između Srba, pošto su muslimani iz BiH - Srbi, koji su tokom turske vladavine prešli na islam".
"To je bio rat koji nismo željeli. Nije nam bilo u interesu da budemo neprijatelji. Naši sukobi uvijek su tragični po sve narode u BiH i od koristi samo za treću stranu. Da su muslimani u BiH imali drugo rukovodstvo početkom devedesetih godina, rat se mogao izbjeći", rekao je Karadžić novinaru katarske televizijske stanice Ragehu Omaaru.

On je objasnio da "nije prisustvovao suđenju, jer mu nije dato adekvatno vrijeme za pripremu".

"Ne želim da budem kao biljka izložena snijegu i kiši bez ikakve šanse za učešće. Ako bi tako nešto morao da učinim to bi bila sramota kako za mene tako i za tribunal", objasnio je Karadžić i dodao da se nada će imati fer suđenje.

Govoreći o svom životu tokom višegodišnjeg skrivanja i "dr. Draganu Dabiću", čiji je identitet preuzeo, Karadžić je naveo da "postoji izreka - 'ko umire od straha suočava se sa višestrukom smrću', tako da je on živio i nije umro".

Odgovarajući na pitanje koliko je kao ličnost zaista bio "doktor Dabić", Karadžić je odgovorio da "kao doktor Dabić nije činio ništa što ne bi radio Radovan Karadžić"."Dok je Radovan Karadžić bio ljekar u naučnoj medicini, doktor Dabić je praktikovao tradicionalnu medicinu, koja je prisutna više hiljada godina. Vjerujem da su te dvije vrste medicine časne i da bi trebalo da budu integrisane. Nema razloga da se odustane od bogatog iskustva starih kultura. U tom smislu, doktor Dabić je bio Radovan Karadžić i obratno", objasnio je on.

Govoreći o sporazumu sa Richardom Holbrookeom, Karadžić je naveo da mu je "Holbruk, koji je radio u ime međunarodne zajednice, uključujući Vijeće sigurnosti UN, obećao da, ukoliko podnese ostavku na svoje funkcije predsjednika Republike Srpske i Srpske demokratske stranke, ne učestvuje u izborima i povuče se iz javnog života - neće biti krivično gonjen u Hagu".

"Ja sam svoje obećanje ispunio. Još čekam da to učini i Holbrooke", zaključio je Karadžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: