BiH
58

Raste javna zaduženost: Rekordan vanjski dug BiH od 8,4 milijarde KM

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Prema preliminarnim podacima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ukupan vanjski dug naše zemlje zaključno sa 31. decembrom prošle godine iznosi nevjerovatnih 8,4 milijarde KM.

Ovaj iznos čine vanjska zaduženja Bosne i Hercegovine koja su alocirana na Federaciju Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, Brčko distrikt i institucije Bosne i Hercegovine, kao i zaduženja bh. entiteta.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, unutrašnja zaduženost na dan 30. septembar 2015. godine iznosila je 3,3 milijarde KM.

Iz ovih podataka proizilazi da stanje javne zaduženosti Bosne i Hercegovine iznosi 11,73 milijarde KM. Nekoliko mjeseci ranije, tačnije u oktobru 2015. godine ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da stanje javne zaduženosti Bosne i Hercegovine iznosi 11,69 milijardi KM.

Javna zaduženost Bosne i Hercegovine na dan 31. decembar 2014. godine iznosila je 11,5 milijardi KM. Od 11,5 milijardi KM na vanjski dug BiH tada se odnosilo 8,2 milijarde KM.