Istraživanje Valicona
58

Raste interes: 38 posto građana BiH planira se vakcinisati protiv koronavirusa

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pogoršanjem situacije u pogledu širenja pandemije COVID-19 u BiH, i sve učestalijim informacijama o napretku vezano za razvoj vakcine, bh. populacija je sve naklonjenija opciji vakcinacije. Ipak, i dalje je značajan udio onih koji se protive - 41%, pokazalo je posljednje istraživanje agencije Valicon.
Prema trenutnim podacima provedenog istraživanja, bosanskohercegovačka populacija je i dalje dosta podijeljena kada je u pitanju vakcinacija protiv COVID-19 te nije u potpunosti sigurna da li bi se vakcinisala.

Za vakcinaciju je 38% bh. populacije, a protiv 41%, dok je ostatak populacije neodlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualne vakcinacije protiv COVID-19.

Međutim, ukoliko uporedimo trenutne stavove populacije u odnosu na one iz mjeseca jula, vidljivo je da je došlo do porasta udjela građana koji bi se vakcinisali (sa 32% u julu na 38% u novembru). Naime, značajan udio neodlučnih građana iz jula je ipak promijenio svoje mišljenje i sada su otvoreniji za mogućnost vakcinacije. Sigurno je da je tome doprinijelo sve veće prisustvo informacija u medijima o razvoju vakcine u svijetu, te visokom procentu njene sigurnosti i učinkovitosti.

S druge strane, skoro pa jednak je udio onih građana (39% u julu i 41% u novembru) koji nema namjeru da se vakciniše. Ipak, i njihovi stavovi su sada manje odlučni - smanjen je udio onih koji navode da se sigurno ne bi vakcinisali (sa 22% u julu, na 18% u novembru), a više onih koji se vjerovatno ne bi vakcinisali (sa 17% u julu, na 23% u novembru).

I dalje, glavni razlozi zašto se bosanskohercegovačka populacija ne bi vakcinisala su:

  • Manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje same vakcine protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav vakcine, itd.)
  • Generalno nepovjerenje prema vakcinama svih vrsta

  • Vjerovanje da su antitijela nakon prebolovanog COVID-19 dovoljna i dugotrajna

Građani BiH za dobrovoljnu vakcinaciju

Bez obzira na ličnu namjeru o eventualnom vakcinisanju, Valicon je provjerio opet kakav je stav populacije vezan za odluku o mogućoj obavezi vakcinisanja koje bi moglo biti postavljeno pred građane BiH, te da li postoje promjene u odnosu na juli ove godine.

Tako, kada je u pitanju sama vakcina protiv COVID-19 te hoće li ona biti obavezna za sve građane u Bosni i Hercegovini, ako bi se pitali građani BiH, njih skoro dvije trećine (61%) smatra da vakcinisanje ne bi trebalo biti obavezno, dok nešto više od trećine (39%) podržava obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19.

Kao što pokazuju rezultati, bh. građani nisu promijenili svoje stavove u protekla 4 mjeseca kada je u pitanju obavezna vakcinacija. I dalje je dominantan stav među populacijom da bi uvođenje obavezne vakcinacije bio udar na ljudsku slobodu te da vakcinacija treba biti stvar ličnog izbora, a ne nametnuta od vladajućih institucija.

Napominje se kako se većina evropskih zemalja trenutno oslanja na dobrovoljnu vakcinaciju.

Sa sve prisutnijim informacijama u medijima o uspješno testiranim vakcinama protiv COVID-19, koje su spremne za upotrebu ostaje da se vidi kako će to utjecati na stavove bh. populacije te u konačnici kakva će biti reakcija javnosti, ali i vladajućih institucija kada vakcina bude dostupna u BiH.

Istraživanje je provedeno u periodu 13.11. - 15.11. 2020. godine na veličini uzorka n= 507.